Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
subota, januar 21, 2017
vermont

vermont

Adresa sajta: El. pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

petak, 30 decembar 2016 12:25

Potpisani ugovori u Sarajevu

Direktor Resursnog centra, Damir Radenković, danas je u Sarajevu zajedno sa Minkom Smajević i Zorom Koprivica, predstavnicama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, potpisao ugovore za dodjelu grant sredstava.

Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, Omladinski centar „Vermont“ u suradnji s Mrežom vijeća učenika Brčko Distrikta je organizirao podjelu paketića mališanima Dnevnog centra za djecu uključenu u život/rad na ulici ili u riziku da to postanu, projekta financiranog od strane međunarodne organizacije Save the Children.

četvrtak, 15 decembar 2016 17:19

Prvi put na frizuri

Imajući u vidu da se bliži vrijeme novogodišnjih i Božićnih praznika, odnosno vrijeme darivanja, Omladinski centar „Vermont“ u suradnji s učenicima  III-9 razreda JU Poljoprivredne i medicinske škole, organizirao je posjetu njihovom frizerskom salonu, gdje su mališani Dnevnog centra za djecu uključenu u život/rad na ulici ili u riziku da to postanu, financiranom od strane međunarodne organizacije Save the Children, dobili priliku za odabir frizure po želji, te i prigodne poklone koje su sami učenici za njih pripremili.

subota, 10 decembar 2016 12:38

Danas je međunarodni dan ljudskih prava

Na današnji dan 1948. godine potpisana je Opšta deklaracija o ljudskim pravima, čime su po prvi put priznata prava svih ljudi na: život, slobodu, sigurnost, imovinu, rad, slobodu izražavanja i druga prava. Ova deklaracija je imala presudan značaj za ljudska prava i stupila je na snagu 1950. godine.

petak, 09 decembar 2016 13:12

3P na Vlašiću

Međunarodna nevladina organizacija „Save the Children“ je u periodu od 06. do 09. decembra na Vlašiću organizovala trening, na kojem su prisustvovali Dnevni centri iz Brčkog, Bijeljine, Mostara, Bihaća, Beograda, Nikšića i Podgorice.

ponedeljak, 05 decembar 2016 11:05

Izabrani volonteri 2016. godine

Opća skupština UN-a 1985. godine. je 5. decembra proglasila Međunarodni dan volontera, od tada se svake godine obilježava  Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Volontiranje u najširem smislu se definira kao neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva. Ova aktivnost se javlja u raznim oblicima, od tradicionalnih običaja uzajamne samopomoći do organiziranog djelovanja zajednice u kriznim razdobljima, kao i do pokušaja pomoći u spriječavanju i zaustavljanju sukoba i suzbijanja siromaštva.

"Ako ste uzeli moje mjesto, uzmite i moju invalidnost!"

Govoreći o osobama s invaliditetom govorimo zapravo o osobama s tjelesnom invalidnošću, osobama s kroničnim bolestima, osobama s oštećenjima sluha, osobama s oštećenjima vida, osobama s intelektualnim poteškoćama i osobama s višestrukim oštećenjima.  Osobe s invaliditetom muku muče sa nesavjesnim vozačima koji nepropisno parkiraju automobile na trotoare ili zauzimaju parking mjesta predviđena za njih, što predstavlja sve veći problem u kretanju ove kategorije stanovništva.

Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi je temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi. Osobe koje redovito dobrovoljno darivaju krv su najsigurniji izvor krvi jer se na taj način događa manje infekcija koje se prenose krvlju, nego u hitnoj situaciji kad članovi obitelji daruju krv porodicama ili kad se davanje krvi plaća.

četvrtak, 17 novembar 2016 09:46

Brčko kao primjer poštovanja različitosti

Mreža za borbu protiv mržnje “Promoviši pozitivno” Brčko čiji je između ostalih član i Omladinski centar „Vermont“ , uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini  je obilježio Međunarodni dan tolerancije kroz sedmodnevne aktivnosti pod nazivom „Sedmica tolerancije“ koje su se odvijale u razdoblju od 10.-16. Novembra. 

             U prostorijama Američkog kutka u Brčko distriktu u ponedeljak, 07. 11., s početkom u 12:00 časova, održana je press konferencija povodom realizacije projekta „Osnažene žene, osnaženi glasači“. Prema riječima direktora Omladinskog centra „Vermont“ sama činjenice da se aktivnosti projekta realizuju i nakon završetka izbora dovoljno ukazuje na značaj i važnost ovakvog projekta. Upravo ova konferencija je jedan od prelomnih trenutaka kada možemo da se dogovorimo i krenemo brže u ostvarivanje ciljeva – poručio je Radenković.

Na press konferenciji prisutnima se obratila koordinatorica projekta „Osnažene žene, osnaženi glasači“ Slavojka Ranisović, ističući da danas žene, iako predstavljaju značajnu kariku razvojnog procesa, još uvijek se bore i s tradicionalnim odnosima kako u porodici, tako i u društvu. Ovim projektom nastojimo doprinijeti da se uloga žena naglasi i prepozna, a žene podstaknu na preuzimanje aktivne uloge u procesima koji vode ka unapređenju uslova života u sredinama u kojima žive. Što se tiče ženske emancipacije, može se reći da žene danas imaju mnogo više slobode. Međutim, na našim prostorima još uvijek vlada neka vrsta patrijarhalnosti. 

Početak
Prethodna
1
Strana 1 od 83

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont