Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
subota, februar 06, 2016
vermont

vermont

Adresa sajta: El. pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

petak, 22 januar 2016 14:11

RADNI SASTANAK MREŽE „BRANA“

Predstavnici Omladinskog centra „Vermont“ Tanja Marjanović i Boro Ristić, sastali su se danas, u Doboju, sa predstavnicima 22 organizacije civilnog društva koje čine Mrežu 'BRANA', kako bi razgovarali o dosadašnjim iskustvima u radu, rezultatima koji će uskoro biti objedinjeni u prvi izvještaj o provjeri utroška donacija namijenjenih oporavku od poplava. Prisutnima je održano i predavanje o tehnikama i pristupu monitoringu, koji nevladine organizacije sprovode u svojim lokalnim zajednicama.

Mreža BRANA ima za cilj da doprinese transparentnosti procesa oporavka poplavom uništenih područja. Tokom 2014. Bosnu i Hercegovinu su pogodile prirodne nepogode koje su izazvale razorne poplave i klizišta uništavajući infrastrukturu, kuće i poslovne resurse u 78 opština Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, prouzorkovavši štetu od preko 2,7 milijardi dolara. Odgovarajući na posljedice poplava u Bosni i Hercegovini, međunarodni akteri, kao i pojedinci i preduzeća, su osigurali značajna sredstva kao pomoć građanima.

Danas je u Sarajevu, u Plavoj sali Parlamentarne Skupštine BiH, sa početkom u 11:00 časova, održana Konferencija pod nazivom „Mogućnosti i izazovi u borbi protiv korupcije u BiH“, koja je organizovana u sa saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a predstavlja završnu aktivnost Projekta koji je realizovan kroz Instrument predpristupne pomoći (IPA 2010).

Pored Damira Radenkovića,  direktora Omladinskog centra „Vermont“ učešće na ovom sastanku su uzele i druge institucije i organizacije civilnog društva koje aktivno rade na polju antikorupcije u Brčkom. Ispred Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, konferenciji su pristupili glavni koordinator, Nenad Kojić i šef skupštinske komisije za borbu protiv korupcije, Adem Ribić, kao i direktor Udruženja građana „Srpski omladinski savez“ Boro Ristić.

Prisutne su pozdravili šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Laris-Gunnar Wigemark, Predsjedavajući Vjeća ministara dr. Denis Zvizdić, Predsjedavajuća Komisije za izbor i praćenje rada APIK-a, Aleksandra Pandurević i direktor APIK-a mr. Sead Lisak.

ponedeljak, 18 januar 2016 08:03

IT GIRLS PROJEKAT-UPITNIK

Kako bi stekli uvid u razmišljanja dječaka i djevojčica u svijet informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), te razvili interesovanje za ovaj sektor i povećali mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca, pozivamo dječake i djevojčice dobne skupine od 13-15 godina da popune upitnik, čiji se link nalazi u prilogu. Kada popunite upitnik automatski učestvujete u nagradnoj igri i imate priliku da osvojite poklon bon za knjigu ili sportsku odjeću i rekvizite u vrijednosti od 35 KM. Da bi mogla/o preuzeti nagradu, ne zaboravite ostaviti svoju email adresu na kraju ankete.

https://docs.google.com/forms/d/1tx7lZEKunKLYoJfQ7phQYVyb9oSgfygGx80y80WNQ2s/viewform

četvrtak, 24 decembar 2015 19:35

Djed Mraz u posjeti Dnevnom centru Brčko

Vrijeme je darivanja, pa je tako danas Dnevni centar Brčko, naše drage mališane obradovao posjetom Djeda Mraza. Na ovaj način našim najmlađima smo ove praznike pokušali da učinimo što ljepšim, te da im ovaj završetak godine ostane u lijepoj uspomeni.

Ne postoji ništa što donosi veće zadovoljstvo od srećnog i nasmejanog deteta. Bliži se kraj godine i vreme darivanja, da bi najmlađima učinili predstojeće praznike što srećnijim, Omladinski centar „Vermont“, Udruženje mladih „Trka za život“, Dnevni centar u Brčkom i Centar za edukaciju i istraživanje iz Bijeljine, organizuju HUMANITARNI KONCERT „Jedan slatkiš vraća osmjeh“, koji će se održati 20.12.2015. godine, sa početkom u 19:00 časova u Gradskom domu kulture u Brčkom.

Na humanitarnom koncertu će pored etno grupe sa Akademije umetnosti Slobomir P. Univerziteta iz Bijeljine čiji su članovi: Dario Zombra, Stefan Kalajdžić, Aleksandar Grujić i vokalni solista Slađana Stanišić; da nastupi i Kulturno umetničko društvo „Srce igra“.

Želja organizatora ovog koncerta jeste da se od prikupljenog novca od prodaje ulaznica, deci iz socijalno ugroženih porodica kupe novogodišnji paketići. Budite i Vi dio tima, dođite i uključite se u akciju da bimo imali što više dečijih osmeha.

sreda, 09 decembar 2015 15:36

MITO NIJE DIO TRADICIJE!

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježen i u Brčkom

 

Aktivnostima u znak obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije predstavio se  danas i Omladinski centar „Vermont“, koji je zajedno sa volonterima izašao na Trg mladih i promovisao svoje antikorupcijske inicijative. Predstavljajući projektne akcije, čiji je osnovni cilj razvijanje antikoruptivnih mjera koje će dovesti do prevencije i suzbijanja ove negativne pojave, volonteri i uposlenici su dali sve od sebe da upoznaju građane sa mehanizmima kojima i sami mogu doprinijeti suzbijanju korupcije.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije danas u Sarajevu organizuje konferenciju povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije na kojoj će se prezentovati dosadašnji rezultati ostvareni na polju prevencije korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije u BiH , zemljama regije i šire.

Koferenciji će prisustvovati predstavnici institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora u BiH, međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa koje djeluju u BiH te predstavnici civilnog društva koje djeluju u oblasti borbe protiv korupcije u BiH, a među njima i direktor Omladinskog centra „Vermont“, Damir Radenković.

utorak, 08 decembar 2015 14:47

ČETVRTA SKUPŠTINA ACCOUNTA-a

Danas je u Sarajevu  sa početkom od 11 sati u Plavoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana četvrta skupština Antikorupcijske mreže u BiH (ACCOUNT). Ovim putem prisutnima su se  obratili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maurin Kormak, zastupnica u Domu naroda Parlamenta BiH Ljilja Zovko i direktor Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH Sead Lisak.

Na sutrašnjoj 99. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH, druga tačka predviđena je za razmatranje i odobravanje nacrta Zakona o mladima BD BiH. Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, o prijedlogu predmetnog Zakona će po ko zna koji put suditi predstavnici izvršne vlasti.

ponedeljak, 07 decembar 2015 16:08

NAGRADE ZA NAISTAKNUTIJE NA POLJU ANTIKORUPCIJE

Na poziv Američke ambasade u Bosni i Hercegovini direktor OC „Vermont“, Damir Radenković, prisustvovao je danas ceremoniji dodjele nagrada najistaknutijih pojedinaca, institucija i organizacija civilnog društva na polju borbe protiv korupcije.

 Događaj je upriličen u okviru sedmice antikorupcije sa ciljem priznanja za izvanredne inicijative i poduhvate pojedinaca i organizacija/institucija  koji su znatno doprinjeli antikorupciji u BiH.

Početak
Prethodna
1
Strana 1 od 76
Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont