Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
nedelja, avgust 30, 2015
vermont

vermont

Adresa sajta: El. pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

sreda, 12 avgust 2015 14:24

DA SAM JA NEKO...

„Radili bi divne stvari, prekratki bi bili dani, voljeli bi svoje škole đaci, da sam ja neko...“ Upravo uz pjesmu grupe Indeksi u Brčkom je danas započelo obolježavanje Međunarodnog dana mladih.

Koncerti, radionice, kulturne manifestacije i skupovi koje organizuju državne vlasti i omladinske organizacije, održavaju se širom svijeta u čast ovog dana, koji se obilježava 12. avgusta.

OC „Vermont“ već duži niz godina obilježava Dan mladih, a ove godine u saradnji sa mrežom Promoviši pozitivno, organizovao je okrugli sto na temu „Da sam ja neko“, gdje su mladi govorili o tome šta bi oni promjenili i uradili da su na vlasti i time skrenuli pažnju na pitanja mladih Brčko distritka BiH.  Okruglom stolu, koji je održan u jednom neformalnom okruženju, prisustvovali su predstavnici: izvršne i zakonodavne vlasti, policije Brčko distrikta, OSCE-a, političkih partija, nevladinih organizacija i medija.

U Sarajevu, u hotelu Europe je 22.07.2015. godine održan okrugli stol na temu: „Promicanje inkluzivnog i integrisanog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“ na kojem su učešće uzele i predstavnice Omladinskog centra „Vermont“ Suzana Ilić i Sabina Ahmičić-Gušo.

Ovaj okrugli stol je organizovan u cilju identificiranja prepreka koje se tiču inkluziv

petak, 24 jul 2015 12:11

BIJELI MANTIL POSTAJE SVE CRNJI?

Omladinski centar "Vermont" u skladu sa strateškim opredjeljenjem i sve aktuelnijim programskim pravcem borbe protiv korupcije, uz finansijsku podršku Američke Ambasade u BiH, trenutno implementira projekat „ZAJEDNO PROTIV KORUPCIJE U ZDRAVSTVU“. 

Osnovna svrha projekta jeste da pomogne ukupne napore da se uspostavi odgovarajuća politika, regulatornog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije, dok je ostvarenje specifičnih ciljeva bazirano na  jakom alatu zagovaranja za borbu protiv korupcije kroz izradu studija i istraživanja, preporukama javnim organima o tome kako da stvore neophodan pravni i regulatorni okvir za borbu protiv korupcije u zdravstvu, procjeni napretka postignutog u pravcu implementacije Akcionog plana Vlade BD BiH o borbi protiv korupcije, te naposlijetku svijesti pacijenata, građana i formalnih aktera u zajednici.

Nastojeći da kroz sport povežemo i doprinesemo saradnji djece iz različitih opština, dana, 03. jula 2015. godine s početkom u 10:00h, u dvorištu Osnovne škole u Srebreniku, koju ujedno krasi i epitet škole sporta, održana je sportska radionica, u kojoj su se domaćinima iz ovog grada pridružila djeca iz Vidovica. Pomenuta radionica, organizovana je u okviru projekta „Dijalog za budućnost“, a ciljevi pomenutog projekta su stvaranje prostora za dijalog koji će omogućiti proces izgradnje razumijevanja u cijeloj zemlji, promovisanje suživota i poštivanje različitosti, povećavanje učešća, svijesti i uticaja mladih u dijalogu o politikama vezanim za pitanja koja utiču na program razvoja i reforme u BiH, osiguravanje da obrazovanje podržava veću društvenu koheziju i da građani i zajednice ostvaruju zajedničke ciljeve u pogledu izgradnje suživota putem kulture. Naime, Udruženje građana „SOS“ Brčko, participira u realizaciji gore navedenog projekta Ujedinjenih nacija i Predsjedništva BiH,  implementirajući projekat „Pruži mi ruku za sljedeći korak“ koji kroz kreativan rad, djecu iz tri grada (Srebrenik, Bijeljina, Orašje), uči o prijateljstvu, poštivanju vlastite kulture i tradicije, ali i upoznavanju i uvažavanju tradicije i kulture drugog i drugačijeg. 

Dio tima OC Vermont koji je zadužen za realizaciju projekta  „Uspostava Dnevnog centra za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu u riziku“ prisustvovao je 08. i 09.07.2015. u Sarajevu na treningu „Monitoring i evaluacija u funkciji odgovornosti prema korisnicima i organizacionog učenja (MEAL)“. Trening je održan od strane donatora projekta Save the children.

Projekat Uspostave Dnevnog centra realizuje se od januara 2015. godine. Dnevni centar zamišljen je kao sigurno mjesto za djecu ulice, gdje se adekvatno i interventno reaguje na akutni problem djeteta, obezbjeđuje pristup uslugama socijalne i zdravstvene zaštite, školskom sistemu, te promovišu  i  štite dječija prava, pruža psihosocijalna pomoć i podrška djeci koja dobrovoljno koriste uslugu.  Dnevni centar u Brčkom djeci pruža podršku kroz edukativni segment (predškolska priprema, pomoć u savladavanju školskog gradiva i podrška vanrednim polagačima razreda osnovne škole), savjetovanje za djecu i porodice (socijalni i pedagoški, kao i preventivni rad), obrok, urgentna pomoć u kriznim situacijama, i sl.

U Izviđačkom eko centru „Ušće“ Trebinje, od 20. do 30. juna održana je  izviđačka kadrovska škola prvog stepena i škola za izviđačke vodnike u organizaciji Saveza izviđača Republike Srpske. Pored učesnika iz Banja Luke, Bileće, Kozarske Dubice, Visokog, Banovića i Trebinja pomenute aktivnosti ispratili su i predstavnici Izviđača Brčko distrikta. Ujedno članice Odreda izviđača „Vermont“,  Katarina Pelagić, Anastasija Sotirov, Milica Garić, Anja Todorović i Milica Lazarević članice su tima koje su predstavljale skaute Distrikta Brčko. Osnovna svrha pomenutih škola jeste sticanje znanja o radu izviđačkog vode, kao osnovne radne jedinice, potom načinima vođenja sastanka voda i naposljetku aktivnostima koje vod provodi. Štab škole i iskusni instruktori su svaki dan boravka brižljivo planiranirali, počev od jutarnjeg zbora i podizanja zastave uz izviđačku himnu, dnevnih aktivnosti i predavanja, potom sportskih aktivnosti u košarci, fudbalu, plivanju, preko osvajanja izviđačkih vještarstava prema ličnom izboru, redovnih obroka, obaveznog odmora, pa do večernjeg zbora na kome su proglašavani najuspješniji polaznici na dnevnom osnovu, te večernjeg zabavnog programa i druženja uz logorsku vatru. Polaznici škole bili su smješteni u bungalovima, dok su najveći dio dana provodili u prirodi.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr Mladen Ivanić,  u svojoj kancelariji u Banja Luci, 06. Jula, 2015. godine primio je predstavnike Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini. Delegaciju su činili predstavnici iz redova Saveza izviđača Republike Srpske i to: Adnan Badnjević, Jadranko Đuraković i Nikolina Davidović, zatim Dragan Ivanković ispred Saveza izviđača Federacije BiH, te Ivan Klašnić predstavnik skautske organizacije Izviđači Brčko distrikta. Povod za susret bazirao se na pripremnim aktivnostima kontigenta izviđača BiH za učešće na Svjetskoj smotri izviđača ( „Jamboree“) u Japanu  koja je predviđena od 28.7 - 8.8.2015. godine. Takođe razogovaralo se o projektu  „Resursi za budućnost“  finansiranog od strane izviđačke Fondacije „Glasnici mira“ („Messengers of Peace“), koji trenutno provode izviđači u Bosni i Hercegovini.  Istovremeno, najavljena je i posjeta predstavnika Svjetske izviđačke fondacije (World Scout Foundation) koji i na ovaj način pružaju podršku bh izviđaštvu. Od 2011. godine tri saveza zajednički istupaju i sarađuju u okviru Nacionalne izviđačke organizacije. 

U Sarajevu je juče održana konferencija o jačanju volonterskog rada pod nazivom „Volonterizam u BiH – zakoni i prakse". Kao jedan od panelista o volonterskom radu u BiH, odnosno na području Brčko distrikta, na ovoj konferenciji našao se i direktor Omladinskog centra Vermont, Damir Radenković. On je sa prisutnima podijelio iskustva koja je stekao tokom dvadeset dvije godine rada organizacije, ali takođe i prepreke sa kojima se u ovoj oblasti tokom dugogodišnjeg rada suočava. O volonterskom radu u BiH ispred OCD našli su se i predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT i Omladinskog komunikativnog centra iz Banja Luke.

Krivična djela počinjena iz mržnje ugrožavaju same temelje društva. Zbog opasnosti koju ona predstavljaju, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je 2008. godine udružila snage sa organima vlasti Bosne i Hercegovine u borbi protiv ovih krivičnih dijela.

 Koordinatorica Dnevnog centra Brčko učestvovala je na završnom radnom sastanku u sklopu realizacije LYRA projekta. U samoj završnici ove značajne inicijative Save the Children kancelarija za sjeverozapadni Balkan, u Sarajevu je poslednjeg dana  juna, okupila predstavnike mladih LYRA lidera, Regionalne mreže i  Dnevnih centara za djecu uključenu u život i rad na ulici/ili u riziku da to postanu, a sa ciljem prezentacije postignuća i rezultata LYRA projekta, te inicijativa za daljnje aktivnosti i potencijalne modele suradnje.

Početak
Prethodna
1
Strana 1 od 72
Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont

Prijava/Registracija