Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
petak, avgust 18, 2017
vermont

vermont

Adresa sajta: El. pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

ponedeljak, 14 avgust 2017 13:55

Mladi u BiH između politike, vjere i nacije

Povodom Međunarodnog dana mladih 14.8.2017, predstavnici Omladinskog centra „Vermont“ su sudjelovali na okruglom stolu u Doboju koji je bio posvećen temama vezanim stanje mladih ljudi u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovoj društvenoj isključenosti i generalno nezadovoljstvom načina življenja u našoj državi.

petak, 28 jul 2017 13:49

Kino na otvorenom i u Brčkom

Omladinski centar "Vermont" kao lokalni partner UG Obala Art centra čiji je projekat Operacija kino, organizuje kino na otvorenom. Ove godine događaj će se održati dvije večeri 1.8. i 2.8. 2017. godine sa početkom u 21:00h na lokaciji Trg Pravde na parkingu Omladinskog centra. Prvo veče pozivamo djecu na animirani film „Ričard roda/Richard the stork“, dok će se drugo veče filmske projekcije prikazivati film „Sing Street“.

Omladinski centar „Vermont“ kao članica mreže „ACCOUNT“ počinje sa implementacijom projekta borbe protiv korupcije pri zapošljavanju u javnom sektoru, koji ima za cilj monitoring i prikupljanje podataka od samih zaposlenih i menadžmenta u institucijama Brčko distrikta BiH, kako bi se razvila potencijalna rješenja i otkrili bitni segmenti u borbi protiv korupcije.

Ambasadorka brenda Bulgari, princeza Lilly zu Sayn Wittgenstein-Berleburg, i njen sin princ Donatus zu Schaumburg-Lippe jednom spektakularnom akcijom skreću pažnju na težak položaj u kojem se nalaze djeca u Bosni i Hercegovini. U sklopu Mongolskog relija iz Njemačke u Mongoliju oni su kao tim posjetili Dnevni centar za djecu koja žive/rade na ulici ili su u riziku da to postanu u Brčkom.

 

Omladinski centar „Vermont“ uz tehničku i financijsku podršku GIZ Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH počinje od Jula mjeseca ove godine sa implementacijom projekta pod nazivom „Info i help tačka za povratnike, migrante i druge socijalno ranjive kategorije.“

Ideja za projekt je prizašla iz razloga zato što su prethodna istraživanja pokazala da sve više bosanskohercegovačkog stanovništva odlazi na ilegalni rad i život, odnosno zarađivanje novaca u Njemačku kao i druge zemlje koje su članice Europske Unije.  Razlozi koji su se pokazali kao najčešći su svakako loš ekonomski status države u kojoj živimo, nezaposlenost, kao i niska primanja, te visoki standardi koje je nemoguće pratiti.

četvrtak, 06 jul 2017 06:36

MLADI UČE PISATI PROJEKTE

U prostorijama Omladinskog centra „Vermont“ je održano predavanje na temu pisanje projekata za mlade osobe, u kojem su učestvovali odabrani učenici  iz „ Mreže Savjeta Vijeća Učenika Brčko Distrikta“.

Omladinski centar „Vermont“ i  tim UN-a u Bosni i Hercegovini u Gradskom omladinskom centru u Brčkom organizovali su radionicu pod nazivom „Zamisli 2030“ za mlade iz Brčko distrikta.

Kao predstavnik nevladinih organizacija, direktor Omladinskog centra „Vermont“ Damir Radenković, učestvovao je u radu Okruglog stola na temu „Mehanizmi za borbu protiv korupcije u BiH“, koji je u ponedjeljak organizovala Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine Brčko distrikta.

petak, 30 jun 2017 07:06

Imate li vremena za kafu?

Mreža omladinskih organizacija ,,Promoviši pozitivno'' u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozvali su donosice odluka na „kafu“. „Kafa sa donosiocima odluka“ održana je u u bašti motela Cicibela 28. juna 2017. godine u 12.00 sati, a cilj događaja je bio uspostavljanje dijaloga i razvijanje saradnje mrežnih organizacija sa Vladom Brčko distrikta. Ovo neformalno druženje bi trebalo imati za rezultat neposredniju saradnju sa gradonačalnikom i šefovima Odjeljenja u cilju bolje saradnje civilnog sektora i predstavnika vlasti Brčko distrikta. Ispred kabineta gradonačalenika sastanku je prisustvovao savjetnik za nevladin sektor Nemanja Damjanac koji je rekao: „da je ovo divna prilika da se usklade želje, zahtjevi i ideje civilnog sektora sa mogućnostima Vlade Brčko distrikta, te da će nastojati da u budućem periodu ovakava druženja organizuju ispred kabineta gradonačelnika jednom mjesečno.“

Volontiranje je aktivnost u kojoj DM potpuno podržava svoje zaposlenike donirajući im jedan radni dan koji umjesto na radnom mjestu mogu provesti u društveno korisnim projektima. Ove godine zaposlenici DM-a u Brčkom su za svoj društveno korisni rad odabrali projekat koji realizuje Omladinski centar „Vermont“ pod nazivom „Dnevni centar za djecu koja žive i/ili rade na ulici“. Volonterke iz DM-a su tokom protekle dvije sedmice učestvovale na radionicama različitog karaktera koje sprovodi naše osoblje i ujedno družeći se sa našim korisnicima.

Početak
Prethodna
1
Strana 1 od 88

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont