Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
petak, avgust 26, 2016
vermont

vermont

Adresa sajta: El. pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Omladinski centar "Vermont" za potrebe organizacije prvog BiH Color Festival koji će se održati 12. i 13. avgusta, na poligonu (bescarinska zona) u Brčkom objavljuje poziv za prijavu svih zainteresovanih volontera/ki.

Dobrodošli su svi koji imaju želju da ličnim angažovanjem i dobrim raspoloženjem doprinesu organizaciji prvog BiH Color Festivala u Brčkom i pridruže se entuzijastičnoj ekipi u realizaciji jednog od najposjećenijih festivala.

Očekuje Vas neviđen muzičko scenski spektakl pun iznenađenja. 10 000 kesica boja će prekriti nebo iznad Brčkog! Bacamo boje u vazduh na svaki okrugli sat! Festival počinje u 16:00h, a završava u 03:00h.

Svi koji su zainteresovani za ovaj poziv mogu ispuniti prijavnicu u prostorijama Omladinskog centra "Vermont", a koje se nalaze na adresi Trg pravde 18. u periodu od 08:00 do 16:00 časova svakim radnim danom. 


„Uz sjajan provod, druženje s izvođačima, kreativne poslove i nova iskustva nastala kroz organizaciju ovako velikog događaja, Omladinski centar „Vermont“ će dati priliku mladim, proaktivnim i entuzijastičnim osobama da učestvuju na jedinstvenoj zabavi pod otvorenim nebom“ istakli su članovi tima Omladinskog centra „Vermont“.

Smatrajući da je ključ napretka naše lokalne zajednice želja za radom i spremnost za pozitivne promjene, predstavnici Omladinskog centra „Vermont“ 21. jula ugostili su članove Tima za civilno-vojnu podršku pri Ambasadi SAD-a u Sarajevu.

Direktor centra, Damir Radenković u uvodnom dijelu izrazio je zahvalnost na posjeti i dosadašnjoj podršci centru koju je pružila Ambasada SAD-a u Sarajevu, te iskazao uvjerenje da će dobra međusobna saradnja biti nastavljena i u narednom periodu, što će zasigurno rezultirati dobrim i pozitivnim efektima, prvenstveno u kontekstu efikasnijeg funkcionisanja zajednice i stvaranja sigurnijeg ambijenta za život i imovinu građana.

Nakon uspješno obavljenog socijalnog mapiranja zajednice koje je za cilj imalo prikupiti sve relevantne podatke o društvenom položaju romskih i neromskih porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe u nekoliko mjesnih zajednica u Brčko distriktu BiH, održana je fokus grupa sa ciljem da se na jednom mjestu okupe svi predstavnici institucija koje se bave pitanjima Romske populacije. Ova fokus grupa je održana 30.06. u Gradskom omladinskom centru, a bio je to jedan od mnogih događaja upriličen od strane tima Dnevnog centra Omladinskog centra „Vermont“ u svrhu promovisanja prava manjina i podizanja svjesti o njihovom položaju.

Uočavajući da je diskriminacija opasna društvena pojava i da bismo svi zajedno morali da se borimo protiv nje, predstavnici Omladinskog centra „Vermont“ danas su prisustvovali okruglom stolu pod nazivom “Uloga institucija Brčko distrikta BiH u borbi protiv diskriminacije“. Okrugli sto organizovala je Komisija za zaštitu ljudskih prava Skupštine Brčko distrikta BiH u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH).

Cilj okruglog stola jeste okupljanje predstavnika institucija BiH i Brčko distrikta BiH koji se bave zaštitom ljudskih prava, predstavnika organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih aktera, s ciljem razmjene iskustava i što boljeg informisanja učesnika o mehanizmima i aktivnostima koje se sprovode na nivou BiH u oblasti borbe protiv diskrimanacije. Takođe, okrugli sto je predstaljao priliku da se razgovara i o novim mehanizmima i preporukama u borbi protiv diskriminacije u Brčko distriktu BiH. 

Djelujući u skladu sa strateškim pristupima koji se odnose na jačanje dobrog upravljanja, transparentnosti i borbe protiv korupcije, direktor Omladinskog centra „Vermont“ danas je prisustvovao konferenciji pod nazivom „Civilno društvo za odgovornu vlast“. Konferencija je održana u hotelu Evropa u Sarajevu s početkom u 10:00 časova. Pomenutu konferenciju organizovao je Southeast Europe Leadership for Development and Integrity (SELDI) u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo (CIN) i lokalnim partnerskim organizacijama, a uz podršku Civil Society Facility (CSF) i Europske Unije (EU).

Omladinski centar „Vermont“ djelujući u skladu s Preporukama za jačanjem prijateljskih odnosa između različitih država, konstatujući da su dosadašnje organizacijske aktivnosti usmjerene u jasnom pravcu osposobljavanja i usavršavanja građana, te imajući u vidu da država Bosna i Hercegovine i NR Kina dijele zajedničku misiju koja se ogleda u razvoju i unapređenju obrazovanja putem interaktivnih i multimedijalnih načina komunikacije, danas je zvanično potpisao Memorandum o saradnji s predstavnicima Konfucije Instituta Univerziteta u Sarajevu, predstavnicima Kineskog vijeća za promociju mirnog nacionalnog ujedinjenja,  te predstavnicima Udruženja bosansko - kineskog prijateljstva.

Memorandumom o saradnji (MOS) strane potpisnice su saglasne da razvijaju međupartnerski odnos, zahvaljujući kojem će zajednički raditi na jačanju kulturno-obrazovne saradnje između Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i NR Kine, te promocije kineske kulture i jezika. Ova saradnja će doprinijeti produbljenju prijateljskih odnosa i kulturne razmjene, te biti svojevrstan most za ostvarivanje saradnje između Bosne i Hercegovine i NR Kine.

Devet mališana, ujedno korisnika Dnevnog centra Brčko, u minulom periodu uspješno je pohađalo pripremnu nastavu u JU V OŠ. Pozitivnim rezultatima i riječima hvale na testiranju zavrjedili su diplome  i time stvorili preduslov za pohađanje predstojeće školske godine. 

Omladinski centar „Vermont“, pored redovnih aktivnosti koje svakodnevno obavlja u cilju promocije i zagovaranja ostvarivanja prava djece i mladih uključenih u život i rad na ulici, kao i unapređivanje kvaliteta života i participacije sve djece i svih mladih u društvu, od mjeseca juna započeo je istraživanje fenomena djece koja rade na ulici i njihovih porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Ovo istraživanje sprovodi se u saradnji s Regionalnom mrežom za djecu uključenu u život i rad na ulici, a uz podršku Save the Children organizacije.

Istraživanje ima za cilj da: (a) prikupi najrelevantnije podatke o dru­štvenom položaju Roma, ali i neromskih porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe u Brčko distriktu BiH, (b) utvrdi osnovne indikatore za mjerenje društvenog položaja gore pomenute ciljne grupe, (c) provjeri metodologijski koncept za moguće novo istraživanje društvenog položaja romskih i neromskih porodica (d) te da utvrdi podlogu za donošenje mjera za poboljšanje njihovog položaja u društvu.

Projekt istraživanja je urađen kroz jedan poseban anonimni upitnik kojim se traže podaci o stambenom zbrinjavanju, zapošljavanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti porodica i sl.

utorak, 21 jun 2016 13:25

„OD VIZIJE DO AKCIJE“

Kolalicija nevladinih organizacija zaduženih zainicijativu „Partnerstvo za otvorenu vlast“, čiji je član i Omladinski centar „Vermont“, u saradnji sa Transparensy International BiH, danas je u Sarajevu organizovala konferenciju „Partnerstvom za otvorenu vlast: Od vizije do akcije“.

Konferencija je bila povod razgovorima o načinima unapređenja komunikacije vlasti i građana s ciljem jačanja transparentnosti i odgovornosti, što je jedan od principa u Reformskoj agendi BiH. Prezentovana su iskustva i rezultati zemalja iz regiona koje su članice pomenute inicijative, rezultati rada organizacija civilnog društva i institucija u BiH na ispunjenju preuzetih obaveza, te rezultati procesa definisanja prijedloga mjera za prvi Akcioni plan BiH u okviru  „Open Government Partnership – OGP inicijative.

Predstavljanjem prednosti koje nudi ova inicijativa, prezentovane su dosadašnje analize otvorenosti institucija Federacije BiH, te mehanizmi za unapređenje komunikacije s interesnim skupovima i građanima s ciljem otvaranja vlasti, a samim tim i jačanja transparentnosti i odgovornosti u njihovom radu, što je jedan od proklamovanih principa u Reformskoj agendi za BiH 2015-2018. Kako je izjavio direktor Omladinskog centra „Vermont“, Damir Radenković: „Omogućavanje javnosti i građanima pristup informacijama, direktno dovodi do transparentnosti rada vlasti, a to posljedično jača povjerenje građana u njen rad“.

Omladinski centar „Vermont“  od 2014. godine preuzime velike napore, te pruža pomoć i podršku djeci koja su uključena u život i rad na ulici, odnosno djeci koja su danas isključena iz sistema socijalne i zdravstvene zaštite, nisu uključena u obrazovni sistem, a često su i pravno nevidljiva. Njihova svakodnevnica se zapravo sastoji od borbe za goli život.

Kako bi odgovorili na ove brojne probleme s kojima se ova djeca susreću direktor Omladinskog centra „Vermont“ Damir Radenković prisustvovao je sastanku članova Upravnog odbora Regionalne mreže za djecu uključenu u život i rad na ulici, a koji se održao 14. juna 2016. godine u Sarajevu. Pored Damira Radenkovića, kao člana UO Reginalne mreže, sastanku su prisustvovali ostali članovi UO, a koji dolaze iz različitih organizacija i gradova Bosne i Hercegovine, te Podgorice, Novog Sada i Tirane.

Početak
Prethodna
1
Strana 1 od 80

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont