Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, novembar 30, 2015
vermont

vermont

Adresa sajta: El. pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Odlukom Ujedinjenih naroda 17. decembra 1999. godine, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na 25. Novembar 1960. godine, kada su u Dominikanskoj republici po naredbi diktatora Rafaela Trujilloa, brutalno ubijene sestre Patria, Minerva i Maria Teresa Mirabal. Aktivistice protiv nasilja u porodici ovaj dan obilježavaju od 1981. godine.

Nasilje nad ženama prisutno je u svim društvima, a razlike možemo naći u dominantnim oblicima nasilja, kao i mehanizmima zaštite žena žrtava nasilja. Problemi s kojima se i danas suočavamo i dalje su vezani za nizak broj prijava, a neki od najčešćih razloga  neprijavljivanja jesu strah od počinitelja, nepovjerenje u nadležne institucije, te osjećaj krivice i odgovornosti.

petak, 20 novembar 2015 14:16

JAČANJE PROCESA JAVNIH NABAVKI U BIH

Od 19. do 21. novembra 2015. godine predstavnici Omladinskog centra „Vermont“ , Damir Radenković i Boro Ristić, prisustvuju  koferenciji koja se održava u Tesliću u okviru projekta „Otvorene javne nabavke u Bosni i Hercegovini“ koju zajednički implementiraju Centar za istraživačko novinarstvo,  Centar za zastupanje građanskih interesa i Centar za društvena istraživanja Analitika.

Osnovni cilj ovog projekta i same koferencije jeste doprinjeti borbi protiv korupcije kroz jačanje procesa javnih nabavki u BiH i to aktivnim učešćem privatnog i sektora civilnog društa.

Omladinski centar „Vermont“ obilježava danas Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti i senzibiliše javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

U tom povodu aktivisti i volonteri Centra realizovaće danas dvije aktivnosti, i to na području Brčko distrikta i grada Bijeljine. Naime, u saradnji sa Centrom za edukaciju i istraživanje (CER) iz Bijeljine naši aktivisti posjetiće danas od 15:00 časova vrtić „Nodi“, dok će multidisciplinarni tim uz volontersku podršku raditi sa mališanima Distrikta, ujedno korisnicima Dnevnog centra Brčko. Predviđena je kreativno-edukativna radionica u svrhu podsjećanja na osnovna prava djeteta, a nakon toga uslijediće neformalno druženje  i zabava za najmlađe. Aktivnost u Distriktu realizovaće se u prostorijama Dnevnog centra, Augusta Šenoe 3,  a biće upriličena od 10:30-14:00h.

18.11.2015.                                     

U okviru projekta „Uvođenje transparentnog mehanizma finansiranja nevladinih organizacija od strane lokalne vlasti“ , koji finansira Evropska unija, a sufinansira Vlada Brčko distrikta BiH, u prostorijama Gradskom omladinskog centra u Brčkom realizovan još jedan u nizu edukativnih seminara pod nazivom „Transparentnost prije svega“. Ovom prilikom su prisustvovali brojni predstavnici iz izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici medija iz lokalne i regionalne zajednice.

Osim daljeg predstavljanje seta dokumenata, koji je OC Vermont izradio u saradnji sa vladinim odjeljenjem, u fokusu aktivnosti bila je stručna podrška pri uspostavi  i organizovanju  Kancelarije za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije na području Brčko distrikta BiH

Tim Omladinskog centra Vermont svim učenicima i studentima čestita Međunarodni dan studenata i srednjoškolaca, uz želju da sticanje novih znanja iz godine u godinu bude podstrek za srećniju i uspješniju budućnost.

Međunarodni dan studenata i srednjoškolaca se obilježava se 17. dana novembra kao uspomena na praške studente/kinje i srednjoškolce/ke, koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog  17. 11. 1939. godine streljani bez suđenja.

„Odlična saradnja sa obrazovnim institucijama Distrikta Brčko na svim nivoima sa ciljem konstantnog unapređenja kvalitete obrazovnog sitema imperativ je na kojem počivaju programski pravci našeg centra. Međutim, sve aktivnosti programirane su tako da udovolje potrebi krajnjih korisnika. A učenici i studenti u tom pogledu  jesu neiscrpan izvor ideja zahvaljujući kojima, u kontinuitetu, postojimo pune 22 godine“ poručio je direktor, Damir Radenković.

ponedeljak, 16 novembar 2015 15:00

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Ustanovljen radi isticanja potrebe za tolerancijom u društvu i ukazivanja na negativne efekte netolerancije, 16. novembar nas iznova podsjeća na nužnost volje i sposobnosti za prihvatanjem različitosti, bilo da su zasnovane na vjerskim, rasnim ili polnim osnovama.

Međunarodni dan tolerancije se obeležava širom svjeta i prilika je da se podsjetimo koliko su netolerancija, diskriminacija, diskriminatorni stavovi i predrasude u Bosni i Hercegovini još rašireni, uprkos tome što je zakonodavni okvir izričito zabranjuje i propisiju istrumente za zaštitu.

U povodu obilježavanja ovog značajnog datuma, danas je u Brčkom realizovana informativna akcija za građane u organizaciji mreže PROMOVIŠI POZITIVNO i misije OSCE-a. Pod sloganom „Više tolerancije, manje diskriminacije“ aktivnost je osmišljena sa ciljem da informiše građane o istoimenom događaju koji je predviđenen u utorak, 17. novembra, od 11:00 časova. Riječ je o panel diskusiji u kojoj će učestvovati predstavnici Misije OSCE-a, mreže PROMOVIŠI POZITIVNO, te predstavnici vlade i relevantnih institucija Distrikta, a ima za cilje da učesnicima predoči pregled stanja u zajednici u pogledu diskriminacije, odnosno incidenata motivisanih predrasudama/krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

Tim Omladinskog centra Vermont prisustvovao je trodnevnom strateškom planiranju Regionalne mreže za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici. Sastanak članica Mreže koju čine 15 organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije, bivše jugoslovenske republike Makedonije i Albanije, čiji je i OC Vermont član, održan je od 11. do 14. novembra u Konjicu.

Bolji pristup u rješavanju problema djece u pokretu bila je tema diskusije na pomenutom sastanku. Predstavnici organizacija koje čine Mrežu udruženim snagama, okupljeni zajedničkim ciljem, mukotrpnim radom uspjeli su diskusijom, prijedlozima, te inovativnim idejama stvoriti prijedlog novog, izmjenjenog Strateškog plana Regionalne mreže za djecu uključenu u život i /ili rad na ulici i djecu u riziku da to postanu. Jačanjem i održivosti Mreže značajno će poboljšati usluge za ovu kategoriju djece. Sastanak i planiranje održano je uz podršku Save the Children-a.

petak, 13 novembar 2015 22:00

14. MEĐUNARODNI SAJAM PRIVREDE

Pored 270 izlagača iz zemlje i inostranstva, predstavnici Omladinskog centra „Vermont“, kao i u godinama iza nas, uzeli su svoje učešće i predstavili posetiocima sajma svoje aktivnosti i rad. Tokom druženja sa građanima, posetiocima ovogodišnjeg sajma promovisaće aktuelne projektne inicijative i ujedno pozivati mlade da se prijave za volontere i uključe u trenutne i buduće aktivnosti.

Izložbeni prostor OC „Vermont-a“, pored brojnih posetilaca, posetili su i gradonačelnik Brčko distrikta dr Anto Domić, predsednik Vanjskotrgovinske komore BiH gospodin Bruno Bojić, predstavnici Privredne komore, predsednik EU pokreta gospodin Predrag Praštalo, kao i mnoge druge zvalice.

Svaki klasični zaljubljenik knjige i lijepe riječi nerjetko svoje vrjeme provodi u biblioteci, dolazeći iznova po nove junake, heroine, mudrosti. Međutim, koliko vas je imalo priliku vidjeti „Živu biblioteku“ i čitati „Žive knjige“?

Koristimo priliku da vam najavimo događaj koji mreža „PROMOVIŠI POZITIVNO“ u saradnji sa misijom OSCE-a, a u okviru mjeseca tolerancije, organizuje za brčansku publiku u Distriktu Brčko. Riječ je o relativno novom i jedinstvenom pristupu promocije ravnopravnosti i tolerancije.

Omladinski centar Vermont u okviru Dnevnog centra danas je potpisao  Memorandum o saradnji sa JU Gimnazijom „Vaso Pelagić“ . Ovaj Memorandum biće osnova za sve naredne aktivnosti dviju strana sa ciljem maksimiziranja usluge za korisnike novootvorenog Dnevnog centra.

OC  „Vermont“  u saradnji sa međunarodnom organizacijom Save the Children uspostavio je u Brčko Distriktu BiH Dnevni centar za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku, a svrha  je doprinos obezbjeđivanju što potpunijeg ostvarivanja prava ove grupe djece, izložene raznim vidovima radne eksploatacije, nasilju, nekom drugom vidu eksploatacije, ili djece u riziku da postanu djeca ulice.

Početak
Prethodna
1
Strana 1 od 75
Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont