Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
utorak, septembar 02, 2014
vermont

vermont

Adresa sajta: El. pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Uvidjevši da članovi Dječijeg kutka koji se nalazi u prostorijama Omladinskog centra „Vermont“,  konstantno pokazuju zainteresovanost i simpatije prema sportskim igrama, odlučili smo da ih prijavimo na ovogodišnju petu po redu Malu Olimpijadu.

Ubrzo nakon katastrofalnih majskih poplava , koje su zahvatile BiH, OC „Vermont „ je u saradnji sa „Save the Children“ i UNICEF-om otvorio Dječije kutke u poplavom zahvaćenim područjima. Dječiji kutci su osmišljeni tako da se djeca u njima osjećaju bezbrižno i veselo, da kroz njih pohađaju kreativne, edukativne i sportske aktivnosti. Jedna od aktivnosti koju su djeca iz Dječijeg kutka u Vidovicama uspješno realizovala jeste petodnevna radionica snimanja jednominutnih filmova „ OneMinutesJunior“. Radionicu je uz podršku UNICEF-a organizovala Fondacija za kreativni razvoj Sarajevo.

U okviru koalicije „POD LUPOM“ čiji je osnovni cilj doprinijeti slobodnim i poštenim izborima u BiH, Omladinski centar „Vermont“ poziva sve  zainteresovane volonteri/ke da nam se pridruže u nadgledanju izbornog dana.

Ukoliko težite pravednom i nepristrasnom izbornom danu? Ujedno ste analitični, doslijedni i predani zadatim aktivnostima? Omladinski centar „Vermont“ ima pravi zadatak za vas!  

Već smo u nekoliko navrata pisali o tome koliko su pozitivnih komentara dobili naši Dječiji kutci, koji je OC "Vermont", otvorio u saradnji sa "Save the Children" i UNICEF-om. Zajednički interes nam je bio, vratiti osmijeh na lice djeci koja su pogodjena katastrofanlim, majskim poplavama. U našim kutcima djeci se pruža bezbjedno okruženje, koje im pomaže da vrate osjećaj normalnosti, kroz organizovene aktivnosti za igru, družernje i učenje. Da radimo pravu stvar i da smo na pravom putu govore nam iskreni dječiji osmijesi, koji svakodnevno dočekaju facilitatore OC "Vermont", kao i pruženo bezgranično povjerenje roditelja, koji dovode djecu u kutak. Pošto su djeca naše najveće blago i cijeli svijet im želi pružiti normalne uslove za život, osmišljeni su ljetni kampovi za djecu. Kampove organizuju organizacije civilnog društva Udruženje građana ABC iz Bihaća, DON iz Prijedora, Omladinski klub Novi val iz Blagaja i Omladinska informativna agencija (OIA).

Monitoring procesuiranja korupcije za 2013. godinu ukazuje da su tužilaštva i sudovi u toj godini pokazali najmanju efikasnost u procesuiranju korupcije u posljednjih 5 godina, pri čemu je broj presuda i istraga za krivična djela korupcije višestruko opao.

Pojam „mladi“ u većini zemalja je definisan Zakonom o mladima. Bosna i Hercegovina mlade definiše kao lica od navršenih 15 godina do navršenih 30 godina života. Cilj formiranja Zakona o mladima jeste zajedničko djelovanje po pitanju raznolikih pitanja koji se tiču upravo ove skupine. Mladi započinju dominaciju još u vrijeme Industrijske revolucije kada napuštaju svoje domove zbog ličnih interesa te kao produkt istog nastaje urbana kultura mladih. Od tada, mladi se percipiraju na drugačiji način.

Organizacioni odbor 2. Međunarodnog gradskog turnira „Blatuša 2014", odlučio je da produži rok za prijavu ekipa do 11.08.2014. godine do 17:00 sati.
Izvlačenje ekipa i sastanak sa predstavnicima je u ponedjeljak 11.08.2014. godine u 18:00 sati Omladinski centar Brčko.

Kako je već poznato,  u proteklom periodu je osnovan Kutak za djecu koji opstaje kroz edukativne, psiho-socijalne, kretivne i sportske radionice. Realizujući brojne aktivnosti, te analizirajući protekeli period, zajedno sa roditeljima smo došli do zaključka da sportske aktivnosti uzimaju najviše simpatija naših dječaka i djevojčica. Uzimajući sve faktore u obzir, smatrali smo relevantnim da polaznike Kutaka uključimo u jučerašnji događaj „Sportske igre mladih“. Naše dječake, u dobi od 8 do 12 rasporedili smo u dvije ekipe: „Vermont Brčko“ i „Vermont Vidovice“ te ih pozvali da pored dobre zabave promovišu fair-play, toleranciju i poštivanje protivnika.  S obzirom da se Vermont zalaže za zdrav duh i sigurnost mladih, ponosni smo što smo mogli doprinijeti konačnom cilju i misiji organizovanja ovakvog događaja na području ne samo Brčko distrikta, nego i čitave BiH.

Poplave koje su prouzrokovale mnoštvo problema u prethodnih par mjeseci, donijele su i nešto lijepo u naše krajeve –  mišljenje je polaznika Dječijeg kutka otvorenog samo u ove svrhe. Podsjećamo, cilj projekta je animirati djecu i minimilizirati stres uzrokovan elementarnom nepogodom koja tokom mjeseca maja pogodila Bosnu i Hercegovinu. Dječiji kutak pored Orašja i Brčko distrikta otvoren je i u drugim bh gradovima čijim stanovnicima je vodena bujica nanijela teške materijalne i nematerijalne štete. Pored prilike da u kutku vrate izgubljeni osmjeh, upoznaju nove drugare i pri tom steknu nove vještine i znanja, program pomoći koji u saradnji sa OC „Vermont“ implementuje Save the children, uz podršku UNICEF-.a pružiće pomoć i porodicama djece u vidu vaučera kojim će se donirati različit vid pomoći.

sreda, 30 jul 2014 11:14

Sretan Međunarodni dan prijatelja!

Svjetski dan prijateljstva je inicijativa koju ju je UNESCO predstavio Generalnoj skupištini UN-a još 1997. godine, a koja je definisala kulturu mira kao niz vrijednosti, stavova i akcija koje odbacuju sve vrste nasilja uz nastojanja da se spriječe mogući konflikti već u samim počecima.

Početak
Prethodna
1
Strana 1 od 67
Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont

Prijava/Registracija