Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
utorak, maj 31, 2016
vermont

vermont

Adresa sajta: El. pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Više od 100.000 mladih već je otišlo iz BiH u potragu za boljim životom, a o tome svakodnevno razmišlja više od 60.000 drugih. Jedino što preostaje, kako ovaj broj ne bi još više rastao u budućem periodu, jeste pokrenuti inicijative koje će animirati građane BiH da pomognu jedni drugima. Jedna takva inicijativa danas, 25. maja je obilježila svoju devetu godišnjicu. 9. Socijalni dan – Dan kada mladi umjesto u školu idu na radno mjesto – realizovao je Omladinski centar „Vermont“, a u saradnji s Udruženjem Info HOUSE iz Sarajeva.  

"Ove godine na 25. maj, nekadašnji dan mladosti, organizujemo još jedan Socijalni dan kad mladi i poslodavci upoznaju jedni druge, kad mladi uče šta to znači raditi i zaraditi, a poslodavci upoznaju potencijalne zaposlenike. Danas je više od 70 učenika srednjih škola s područja Brčko distrikta otišlo na svoja prva radna mjesta kod različitih poslodavaca. Poslodavci koji su se odazvali na naš poziv su ujedno pokazali da se radi o preduzećima koja su društveno odgovorna i koja pokazuju solidarnost prema mladima, te izražamo veliku zahvalnost za njihovo učešće. Naš tim je oduvijek pružao podršku mladim osobama smatrajući da su oni stub i budućnost našeg grada, odnosno cijele Bosne i Hercegovine“ bile su riječi direktora Omladinskog centra „Vermont“, gdin Damira Radenković.

ponedeljak, 23 maj 2016 07:14

PRILIKA ZA POSAO !

Pozivamo sve koji žele da postanu dio tima Omladinskog centra „Vermont“ (prednost imaju pripadnici Romske manjine) da se prijave na konkurs za rad sa djecom koja su zatečena u skitnji ili djecom koja su u riziku da to postanu.

KONKURS JE OTVOREN DO POPUNJAVANJA RADNIH MJESTA.

Prijave su u toku i mogu se vršiti na broj telefona 049/ 218 524, e-mailom Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili lično u prostorijama Gradskog Omladinskog centra: Trg pravde 18. 

četvrtak, 19 maj 2016 13:52

KAKVU STRATEGIJU DISTRIKT ŽELI???

Danas je u prostorijama Gradskog omladinskog centra u Brčkom održan prvi sastanak Radne grupe za izradu Strategije za borbu protiv korupcije na nivou Brčko distrikta BiH koji su u saradnji organizovali Vlada Brčko distrikta BiH i Resursni centar Brčko a kojem su prisustvovali imenovani članovi Radne grup.  U svrhu podrške skupom je moderirao antikorupcijski ekspert  Zoran Jačev koji je i ovog puta obećao podijeliti sa članovima svoje znanje i iskustvo a sve u cilju što bolje i primjenljivije Strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana.

Ovaj sastanak poslužio je kao osnova za razmatranje problema koju grupu očekuju u radu ali i da se definišu koraci po kojima će se raditi te da se utvrde druga operativna pitanja.

Poštovani/a prijatelji - poslodavci,

Omladinski centar „Vermont“ u saradnji s Udruženjem INFOHOUSE u srijedu 25. maja 2016. godine, organizuje 9. Socijalni dandan kad srednjoškolci rade u firmama, institucijama, pekarama, udruženjima, ministarstvima, slastičarnicama, gradskim upravama, na tržnicama ... u 50 bh. zajednica.

Tim povodom pozivamo i Vas da taj dan jednog (1) ili više srednjoškolaca primite u svoje radno okruženje i pokažete im šta znači raditi i stvarati. Ako niste sigurni da li akcija od 1 dana može promijeniti nešto ili da 20,00 KM dnevnice predstavlja stvarni doprinos – dozvolite nam da Vas podsjetimo da je:

  • Više od 100.000 mladih već je otišlo iz BiH u potragu za boljim životom, a o tome svakodnevno razmišlja više od 60.000 drugih.

 

Dnevnica za Socijalni dan iznosi 20,00 KM, koju uplaćujete u Fond Socijalni dan iz kojeg će biti plaćene aktivnosti mladih za bolje zajednice (10 KM), te troškovi organizacije Socijalnog dana (10 KM).

Škole koje učestvuju u ovogodišnjoj akciji su: JU Poljoprivredna i Medicinska škola, JU Gimnazija “Vaso Pelagić” i JU Tehnička škola.

Tokom predhodnih 8 Socijalnih dana, mladi su zahvaljujući poslodavcima, realizovali preko 200.000 KM u okviru Fonda Socijalni dan.

Stoga, pozivamo Vas da kontaktirate tim Omladinskog centra “Vermont” koji će Vam dati detaljna uputstva za učešće u 9. Socijalnom danu, najdužoj i najkonkretnijoj volonterskoj akciji u BiH i zajedno pokažimo mladima da imaju razloga i imaju s kim ostati u Bosni i Hercegovini.

Više o inicijativi i reference možete pročitati na

 https://www.facebook.com/volontirajkreditiraj/

utorak, 03 maj 2016 12:47

DAN SLOBODE MEDIJA

Omladinski centar „Vermont“ koristi priliku da svim novinarima, udruženjima novinara i zaposenima u sredstvima javnog informisanja čestita 03. maj- Dan slobode medija, uz želju da profesionalnim, odgovornim i objektivnim izvještavanjem nastave doprinositi informisanju i očuvanju slobode javne riječi.

Volonteri Dnevnog centra Brčko, danas su, zajedno s volonterima Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO NE iz Sarajeva održali zabavno - kreativne radionice, a koje su jedna od aktivnosti koje se realizuju u okviru putujuće izložbe “Darujmo im vrijeme umjesto novca“. Ova aktivnost realizuje se u Dnevnim centrima širom Bosne i Hercegovine, odnosno u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Zenici, Tuzli, danas u Brčkom, i sutra u Bijeljini.

            Cilj ove izložbe, na kojoj su prikazane fotografije djece koja žive ili rade na ulici, jeste povećanje nivoa  informisanosti šire javnosti o posljedicama davanja novca djeci na ulici te, istovremeno, proširiti mrežu volontera koji se bave takvom populacijom djece. 

Direktor Omladinskog centra „Vermont“, Damir Radenković učestvovao je na dvodnevnoj radionici u sklopu projekta „Otvorene javne nabavke u Bosni i Hercegovini“, 26.04.2016. godine, koja se održala na Jahorini. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a zajednički ga implementiraju Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI) i Centar za društvena istraživanja Analitika. Osnovni cilj projekta je da se doprinese borbi protiv korupcije kroz jačanje procesa javnih nabavki u BiH aktivnim učešćem privatnog i sektora civilnog društva.

Ova radionica predstavljala je nastavak edukativnog ciklusa radionica na temu javnih nabavki koji je započeo Akademijom za javne nabavke u decembru 2014. godine, a nastavljen je radionicama održanim u aprilu 2015. i konferencijom u novembru 2015. godine. Radionica se organizovala u saradnji sa GIZ Programom za jačanje javnih institucija.

Cilj radionica bio je fokusiran na zagovaranje transparentnog i efikasnog sistema javnih nabavki u BiH koji bi rezultirao sprečavanjem koruptivnih aktivnosti i boljim uvidom u kompletan postupak izbora ponuđača i dodjele ugovora. Neke od ključnih prepreka za uspostavljanje otvorenog pristupa javnim nabavkama se ogledaju u zastarjelom zakonskom i institucionalnom okviru koji je u mnogim segmentima neusklađen sa međunarodnim standardima, te uopšteno ograničenom pristupu javnosti informacijama o ključnim fazama postupaka javnih nabavki, uključujući ishode takvih postupaka.

Ova radionica će poslužiti kao dobra praksa i osnova za zagovaranje projektne inicijative nadgledanja javnih nabavki u Brčkom, koju će OC "Vermont" nastojati da uspješno sprovede u narednom periodu.

Članovi Tima za civilno-vojnu podršku pri Ambasadi SAD-a u Bosni i Hercegovini boravili su u službenoj posjeti Brčko distriktu, te su tom prilikom posjetili i Omladinski centar „Vermont“, gdje ih je u ulozi domaćina dočekao direktor centra, Damir Radenković.

Predstavnik Omladinskog centra „Vermont“ izrazio je zadovoljstvo i zahvalnosti na posjeti i zainteresovanosti za rad centra, te ih je upoznao sa prostornim i ljudskim kapacitetima kojima ova nevladina organizacija raspolaže.

Gosti su se informisali o aktivnostima kojima se „Vermont“ bavi, te je uslijedilo predstavljanje programa, najznačajnijih projektnih inicijativa koje se realizuju samostalno i/ili u partnerstvu civilnog i javnog sektora Distrikta Brčko, a uz podršku koju pruža Ambasada sjedinjenih američkih država u BiH.

Imajući u vidu da je OC „Vermont“ organizacija koja radi u interesu mladih, na današnjem sastanku poseban akcenat stavljen je na aktivnosti inspirisane edukovanjem mladih školskog uzrasta o incidentima motivisanim predrasudama, podizanjem svijesti o govoru mržnje i njegovim rizicima za demokratiju i za pojedine mlade ljude. Dosadašnjim iskustvom u radom sa mladima različitog uzrasta, Omladinski centar „Vermont“ uvidio je važnost edukovanja ove populacije o diskriminaciji, vršnjačkom nasilju i prevenciji, nasilju na internetu i zaštiti djece od dječije pornografije, što je današnje goste, predstavnike ambasade SAD-a, posebno zainteresovalo.

U skladu sa temom današnjeg razgovora, članovi Tima za civilno-vojnu podršku, izrazili su želju da se uključe u saradnji sa Policijom Brčko distrikta u aktivnosti Omladinskog centra „Vermont“ i zajedničkim agažmanima i aktivnostima doprinesu širenju tolerancije među mladima školskog uzrasta, te im pomognu da prevaziđu predrasude i probude svijest u borbi za ljudska prava, toleranciju i antidiskriminaciju.

«Njegovati ono što je od Zemlje ostalo i poticati

njenu obnovu, naša je šansa za opstanak»

Wendell Berry

Volonterska, ekološka akcija "Let's do it - očistimo zemlju za 1 dan" održana je danas, 21. aprila,  u organizaciji tima Omladinskog centra „Vermont“ i humanitarne organizacije Trka za život. Akcija je započela u 12:00 časova, a održala se na omiljenom izletištu Brčaka, Ficibajer. Ova akcija polako prerasta u tradicionalnu aktivnost povodom obilježavanja dana planete Zemlje, kojoj dugujemo mnogo. 

Važnost realizacije ovakvog projekta prepoznalo je više od 60 volontera, predstavnika mjesnih zajednica, političkih partija, te predstavnika medija. Takođe, s ponosom ističemo da su u obilježavanju ovog važnog dana učestvovali i korisnici Dnevnog centra Brčko, te svojim vrijednim rukicama pomogli u stvaranju ljepšeg i čistijeg mjesta za život. Zajedničkim radom prikupljeno je više od 40 vreća otpada zapremine od 120l, te određena količina kabastog otpada. Na ovaj način naši volonteri su pokazali razvijenu ekološku svijest!

„Naš cilj je danas ostvaren jer smo imali podršku svih kategorija stanovništva, koje je svojim skromnim doprinosom napravilo veliki iskorak kada je u pitanju ekologija našeg grada i zemlje. Došlo je vrijeme da se iz našeg grada šire pozitivne vijesti“, riječi su jednog od volontera današnje akcije.

U sklopu aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma, koje sprovodi Omladinski centar „Vermont“ u saradnji sa Udruženjem građana „Romi na djelu“, a u okviru projekta „Dnevni centar za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku da to postanu“, jučer je tradicionalno održan okrugli sto o položaju Roma u Brčko distriktu. Prema riječima organizatora jučerašnji skup je bio prilika da se otvoreno i javno diskutuje o problemima koji pogađaju pripadnike romske zajednice, te iniciraju optimalna rješenja u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja. Jučerašnjem okruglom stolu, ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice prisustvovala je Ljiljana Šantić, predstavnica organizacije World Vision Maja Grujić, nacionalni koordinator za uspostavu implementacije Romed programa u BiH Mujo Fafulić, predstavnik udruženja Kali Sara Dervo Sejdić, te brojni zvaničnici iz različitih nivoa vlasti, institucija, romskih i neromskih udruženja, kao i predstavnici medija.

Skupom je moderirao Damir Radenković, organizator događaja i direktor Omladinskog centra „Vermont“, koji je pozdravnim obraćanjem poželio dobrodošlicu prisutnima i ukazao na goruće probleme koji pogađaju ovu zajednicu.

Početak
Prethodna
1
Strana 1 od 79

Poštovani otvoren je poziv za angažovanje stručnjaka koji će raditi na izradi metodologije za sprovođenje istraživanja o pojavi djece na ulici u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Dear all there is an open call for Engagement of Expert/s who will work on developing methodology for conducting research on prevalence of street children phenomenon in Bosnia and Herzegovina, Serbia, Albania, Macedonia, and Montenegro.

https://nwb.savethechildren.net/jobs/job-details/36Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont