Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
subota, april 19, 2014
vermont

vermont

Adresa sajta: El. pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Proteklog vikenda u  subotu 12.04.2014.  dvije takmičarske ekipe Odreda izviđača “Vermont”  predstavljali su Brčko distirkt na tradicionalnom takmičenju “U susret proljeću” u Zenici.
Domaćini iz  Saveza izviđača opštine Zenica su se potrudili pa su pored ovog desetog po redu takmičenja isti dan organizovali i Smotru SIOZ, zatim prvo Zeničko orijentaciono takmičenje i još i takmičenje iz ekologije za osnovne škole iz Zenice.

četvrtak, 17 april 2014 11:50

Inicijalni sastanak prekogranične saradnje

Predstavnici opšine Bajina Bašta iz Republike Srbije boravili su danas u Brčko distriktu BiH gdje ih je, zajedno sa Omladinskim centrom „Vermont“ u prostorijama Gradske vijećnice primio gradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić sa kojim su razgovarali o EU projektima prekogranične saradnje. Tijekom sastanka zacrtane su ideje kroz oblasti kojima će se baviti na osnovu poziva Evropske unije. Jedan od uslova za učešće na programima prekogranične saradnje jeste da lokalna vlada, odnosno nevladina organizacija može biti nositelj projekta ili partner samo na jednoj aktivnosti i u jednom prijedlogu projekta. Opredjeljenje da nevladine organizacije budu nositelji projekta donešeno je uslijed razmatranja činjeničnog stanja, koje nalaže složenost procedura u Vladi Brčko Distrikta kao i u Bajinoj Bašti, a nevladine organizacije su se svojim iskustvom te određenjem kao takve pokazale kao podobni aplikanti.

Danas je punih 21 godina od kada se grupa mladih entuzijasta, okupljena oko zajedničkog cilja,  upustila u pustolovinu „borbe sa vetrenjačama“. Ohrabreni mladalačkim duhom, pozitivnom energijom i vjerom u bolje sutra, iz godine u godinu uspjeli su očuvati duh demokratičnosti, inovativnosti i kreativnosti kroz svoje aktivnosti. U godinama koje su iza nas, svoje ciljeve ne bismo uspjeli tako autentično pretvoriti u djela, da uz nas nisu bili oni koji su vjerovali u naš rad i volju da opstanemo sve ove godine.

petak, 11 april 2014 11:21

Još jedna u nizu akcija Brčaka

Projekat „Brčaci u akciji“ koji Omladinski centar „Vermont“ provodi od 15. decembra 2013.godine u sklopu programa Fondacije Mozaik ALL INCLUSIVE, koji finansira Fondacija Light for the World iz Austrije i Austrijska razvojna agencija, polako se bliži kraju. Podsjećamo, cilj Brčaka u akciji jeste doprinjeti velikom broju čistih i funkcionalnih gradskih javnih površina Brčko distrikta, uključivanje osoba sa invaliditetom u implementaciju projekta kako bi podstakli inkluziju u našoj zajednici, te razvoj ekološke svijesti građana.

U težnji da čini omladinu našeg grada motivisanom, očuva te širi njihove kapacitete, Omladinski centar „Vermont“ egzistira već 21 godinu. Kroz svoj mukotrpan rad, unatoč ozloglašenosti nevladinog sektora, uspio se dokazati kao organizacija kojoj je odista stalo do svojih omladinaca, unapređenja životnog prostora, usmjeravanje slobodnog vremena na nešto konkretno i korisno za omladinu te na koncu i sam grad. Zasebno ili udruženo sa lokalnim, regionalnim i međunarodnim organizacijama, Vermont djeluje podjednako dobro.

utorak, 08 april 2014 13:23

Tradicionalno obilježavanje Dana Roma

Svjetski dan Roma obilježava se od 1971. godine kada je 08.04. održan prvi Svjetski Kongres Roma. Obilježavanje ovog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na težak položaj Roma I da bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja. Na Kongresu su osvojene odluke o Romskoj zastavi i službenoj himni. Ove godine kao prethodnih godina

U okviru projekta pod nazivom „Žena i pravo danas“ koji realizuje „Udružene žene“ iz Banja Luke a uz finansijsku podršku Kvinna till Kvinna Fondacije iz Švedske održana je od 04-06, aprila 2014. godine u Banja Luci još jedna u nizu radionica.  Tema pomenute radionice bila je „Vještina komunikacije i liderstva“. Pored predstavnika OC „Vermont“ učešće su uzeli i predstavnici  Radne grupe Vlade Brčko distrikta BiH, Komisije za rodnu ravnopravnost,  Skupštine BD i druge nevladine organizacije.

četvrtak, 03 april 2014 13:03

Spisak polaznika za kurs engleskog jezika

A1 početna

A2 napredna

1. Ružica Živković

1. Bojan Đurđević

2. Cvijetin Trivunović

2. Alija Ibrahimović

3. Sanja Grujić

3. Adisa Hukara

4. Igor Jeremić

4. Gordana Simanić

5. Jelena Nestorović

5. Mediha Tajar

6. Semira Mujić

6. Eldina Ćerimović

7. Jelena Dragičević

7. Edva Kurtalić

8. Željka Simić

8. Lucija Vidović

9. Edmir Fazlović

9. Teodora Obrenović

10. Jelena Nikić

10. Lucija Vidović

11. Milijana Stevanović

11. Teodora Obrenović

12. Vukašin Stjepanović

12. Milena Jovičević

13. Slavica Stjepanović

13. Gordana Jovičević

14. Selma Ahmetović

14. Vračević Tanja

15.Sandra Jovanović Perić

15. Radinka Cvijanović

16.Tamara Gojaković

17. Monika Nikić

18. Ružica Trivunović

19. Ružica Petrić

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na broj telefona: 049/218-524, putem mail-a: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , ili lično doći na adresu: Omladinski centar, Trg pravde broj 18 Brčko distrikt BiH.

Mreža organizacije civilnog društva, čiji je aktivan član i Omladinski centar „Vermont“  prepoznala je potrebu za jačim angažovanjem civilnog sektora u oblasti izbora i izbornog procesa, potrebi kvalitetnog obrazovanja i organizovanja, kako bi aktivnim učešćem u ovom važnom segmentu doprinjeli daljoj demokratizaciji društva, sa posebnim fokusom  na  izborni proces u Bosni i Hercegovini.

U Konjicu je 25. i 26. marta održan dvodnevni specijalistički kurs o bezbjedonosnoj politici Bosne i Hercegovine za zvaničnike ministarstava, članove parlamenata, zaposlenike pravosuđa, predstavnike akademske zajednice i civilnog društva o Strategiji Bosne i Hercegovine za borbu protiv korupcije. Na ovom važnom događaju Brčko su predstavljali predstavnici Policije Brčko distrikta BiH i predstavnici Omladinskog centra „Vermont.

Početak
Prethodna
1
Strana 1 od 63
Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont

Prijava/Registracija