Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
subota, decembar 10, 2016
vermont

vermont

Adresa sajta: El. pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

petak, 09 decembar 2016 13:12

3P na Vlašiću

Međunarodna nevladina organizacija „Save the Children“ je u periodu od 06. do 09. decembra na Vlašiću organizovala trening, na kojem su prisustvovali Dnevni centri iz Brčkog, Bijeljine, Mostara, Bihaća, Beograda, Nikšića i Podgorice.

ponedeljak, 05 decembar 2016 11:05

Izabrani volonteri 2016. godine

Opća skupština UN-a 1985. godine. je 5. decembra proglasila Međunarodni dan volontera, od tada se svake godine obilježava  Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Volontiranje u najširem smislu se definira kao neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva. Ova aktivnost se javlja u raznim oblicima, od tradicionalnih običaja uzajamne samopomoći do organiziranog djelovanja zajednice u kriznim razdobljima, kao i do pokušaja pomoći u spriječavanju i zaustavljanju sukoba i suzbijanja siromaštva.

"Ako ste uzeli moje mjesto, uzmite i moju invalidnost!"

Govoreći o osobama s invaliditetom govorimo zapravo o osobama s tjelesnom invalidnošću, osobama s kroničnim bolestima, osobama s oštećenjima sluha, osobama s oštećenjima vida, osobama s intelektualnim poteškoćama i osobama s višestrukim oštećenjima.  Osobe s invaliditetom muku muče sa nesavjesnim vozačima koji nepropisno parkiraju automobile na trotoare ili zauzimaju parking mjesta predviđena za njih, što predstavlja sve veći problem u kretanju ove kategorije stanovništva.

Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi je temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi. Osobe koje redovito dobrovoljno darivaju krv su najsigurniji izvor krvi jer se na taj način događa manje infekcija koje se prenose krvlju, nego u hitnoj situaciji kad članovi obitelji daruju krv porodicama ili kad se davanje krvi plaća.

četvrtak, 17 novembar 2016 09:46

Brčko kao primjer poštovanja različitosti

Mreža za borbu protiv mržnje “Promoviši pozitivno” Brčko čiji je između ostalih član i Omladinski centar „Vermont“ , uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini  je obilježio Međunarodni dan tolerancije kroz sedmodnevne aktivnosti pod nazivom „Sedmica tolerancije“ koje su se odvijale u razdoblju od 10.-16. Novembra. 

             U prostorijama Američkog kutka u Brčko distriktu u ponedeljak, 07. 11., s početkom u 12:00 časova, održana je press konferencija povodom realizacije projekta „Osnažene žene, osnaženi glasači“. Prema riječima direktora Omladinskog centra „Vermont“ sama činjenice da se aktivnosti projekta realizuju i nakon završetka izbora dovoljno ukazuje na značaj i važnost ovakvog projekta. Upravo ova konferencija je jedan od prelomnih trenutaka kada možemo da se dogovorimo i krenemo brže u ostvarivanje ciljeva – poručio je Radenković.

Na press konferenciji prisutnima se obratila koordinatorica projekta „Osnažene žene, osnaženi glasači“ Slavojka Ranisović, ističući da danas žene, iako predstavljaju značajnu kariku razvojnog procesa, još uvijek se bore i s tradicionalnim odnosima kako u porodici, tako i u društvu. Ovim projektom nastojimo doprinijeti da se uloga žena naglasi i prepozna, a žene podstaknu na preuzimanje aktivne uloge u procesima koji vode ka unapređenju uslova života u sredinama u kojima žive. Što se tiče ženske emancipacije, može se reći da žene danas imaju mnogo više slobode. Međutim, na našim prostorima još uvijek vlada neka vrsta patrijarhalnosti. 

                Osnaživanje žena ključno je za napredak društva, a zadatak svih nas je rušenje predrasuda i stereotipa. Tim povodom, Omladinski centar “Vermont” dana, 26. 10. 2016. godine posjetila je gospođa Elizabeth Blumenthal, zamjenica Atašea za kulturu Ambasade SAD-a BiH, a koja je ujedno i predsjedavajuća Komisije za osnaživanje žena.

Potencijal koji žene u Brčko distriktu imaju je veliki i nije dovoljno iskorišćen. Bilo bi veoma značajno kada bi više žena bilo aktivno u institucijama, organizacijama, privredi, pogotovo na rukovodećim mjestima. Zanemarivanje rodne ravnopravnosti u poslovanju negativno se odražava u našem društvu - izjavio je direktor Omladinskog centra “Vermont”, Damir Radenković.

Gospođa Elizabeth Bluementhal je tokom posjete imala priliku da se upozna i sa aktivnostima projekta “Osnažene žene, osnaženi glasači”, a koji tim Omladinskog centra „Vermont“ realizuje od mjeseca maja.

petak, 28 oktobar 2016 17:50

Radionica povodom sedmice tolerancije

Povodom sedmice tolerancije održana je radionica sa učenicima Prve osnovne škole u Brčkom, koji su članovi vijeća učenika. Radionicu su vodili psiholozi Dnevnog centra Milica Kakuća i Jelena Bursać, te socijalna radnica Dnevnog centra Kristina Barišić. Na radionici je prisustvovalo deset učenika petog, šestog, sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole. Tema radionice je bila „Tolerancija“

četvrtak, 27 oktobar 2016 10:07

Samopouzdanjem i tehnikom protiv napadača

Omladinski centar „Vermont“, u prostorijama Omladinskog centra Brčko, organizovao je sinoć besplatan pokazni čas Samoodbrane za žene.

Povodom Europskog  dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se obilježava 18.10., Omladinski centar „Vermont“ sudjelovao je na okruglom stolu s predstavnicima iz Ministarstva sigurnosti BiH i radnim grupama iz Bijeljine i Živinica, te Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ koji je i zaslužan za obilježavanje ovog dana u Bijeljini. Predstavnike radnih grupa su činili Policija, Granična policija, Centar za socijalni rad, Gradska uprava, predstavnici nevladinog i obrazovnog sektora, te također predstavnici iz Dnevnih centara za djecu uključenu u život/rad na ulici i djecu u riziku da to postanu.

Tema okruglog stola je bila pronaći uspješne mehanizme koji bi služili kao trajna rješenja za sprječavanje pojave ovog fenomena s naglaskom na djecu rizičnog ponašanja, odnosno djecu prisiljenu na prinudan rad, prosjačenje, seksualno iskorištavanje ili bilo kakvo drugo ponašanje koje je nesukladno općim zakonskim i društvenim normama u društvu.

Početak
Prethodna
1
Strana 1 od 82

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont