Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
četvrtak, jul 02, 2015
vermont

vermont

Adresa sajta: El. pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

U Sarajevu je juče održana konferencija o jačanju volonterskog rada pod nazivom „Volonterizam u BiH – zakoni i prakse". Kao jedan od panelista o volonterskom radu u BiH, odnosno na području Brčko distrikta, na ovoj konferenciji našao se i direktor Omladinskog centra Vermont, Damir Radenković. On je sa prisutnima podijelio iskustva koja je stekao tokom dvadeset dvije godine rada organizacije, ali takođe i prepreke sa kojima se u ovoj oblasti tokom dugogodišnjeg rada suočava. O volonterskom radu u BiH ispred OCD našli su se i predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT i Omladinskog komunikativnog centra iz Banja Luke.

Krivična djela počinjena iz mržnje ugrožavaju same temelje društva. Zbog opasnosti koju ona predstavljaju, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je 2008. godine udružila snage sa organima vlasti Bosne i Hercegovine u borbi protiv ovih krivičnih dijela.

 Koordinatorica Dnevnog centra Brčko učestvovala je na završnom radnom sastanku u sklopu realizacije LYRA projekta. U samoj završnici ove značajne inicijative Save the Children kancelarija za sjeverozapadni Balkan, u Sarajevu je poslednjeg dana  juna, okupila predstavnike mladih LYRA lidera, Regionalne mreže i  Dnevnih centara za djecu uključenu u život i rad na ulici/ili u riziku da to postanu, a sa ciljem prezentacije postignuća i rezultata LYRA projekta, te inicijativa za daljnje aktivnosti i potencijalne modele suradnje.

Vermont danas otpočinje novo poglavlje saradnje sa medijima u borbi protiv korupcije. Damir Radenković, direktor OC Vermont prisustvovati će svečanosti dodjele nagrade ACCOUNTA-a za najbolje priče, kao i istraživanja o korupciji. Na taj način, i mi ćemo dati svoju podršku ljudima koji su spremni da se uhvate u koštac sa ovim problemom, bez straha i suzdržavanja.

Učenici JU Gimnazije „Vaso Pelagić“ su na ovogodišnjem Sajmu kreditiranja osvojili prvo mjesto u kategoriji Škole koje je nagradila Savjetodavna grupa projekta Volontiraj, kreditiraj. Aplicirajući sa projektom „PLANETI POMAŽI U RECIKLAŽI“ gimnazijalici  su dokazali da aktivizam, upornost i odgovornost nužno prati nagrada. Kao višegodišnji partneri i projekta i ustanove koju je tim vrijednih učenika predstavljao na Sajmu, izražavamo najiskrenije čestitke i podršku ovakvom vidu participacije i empatije za rješavanje problema u zajednici.Sajam je ujedno centralna manifestacija projekta koji se sada već tradicionalno realizuje u Sarajevu. Ove godine prepuna dvorana Doma mladih, okupila  je partnere i učesnike ovog sve značajnijeg projekta za srednjoškolce. Ukupno 20 projekata iz 15 gradova i opština nagrađeno tokom Osmog Sajma kreditiranja, a učenici iz 43 grada odnosno 84 srednje škole sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine, svojim su glasanjem odlučili o najinovativnijim projektnim rješenjima iz oblasti: neformalno obrazovanje, humanitarni rad, ekologija, sport i kultura.

Generalna skupština UN-a proglasila je 26. juni Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama, (Rezolucijom 42/112, 1987. godine), kao izraz svoje odlučnosti jačanja djelovanja i saradnje u borbi protiv zlouptrebe i trgovine drogama. Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma, iz godine u godinu UN ured za drogu i kriminal, promoviše podizanje nivoa svijesti o značajnom problemu koji droga predstavlja za društvo. Ovogodišnja poruka je: “Hajde da bez droga razvijamo naše živote, zajednicu i identitete“. Pod istom kampanjom tim Omladinskog centra „Vermont“ želi mobilisati i insipirisati zajednicu da se uključi u prevenciju i kontrolu droga.

sreda, 24 jun 2015 13:02

Gledaj od čega ćeš živjeti

 U saradnji sa Omladinskim centrom „Vermont“ i BORAM agency, Ured specijalnog predstavnika EU nastavlja sa implementacijom aktivnosti Forum za prosperitet i zapošljavanje koji ima za cilj da unaprijedi znanje i razumijevanje bosanskohercegovačkih građana o neophodnim socio-ekonomskim reformama i drugim segmentima Sporazuma za rast i zapošljavanje. Pored Brčko distrikta BiH, ova svojevrsna aktivnost pod istim sloganom održana je u 15 gradova širom Bosne i Hercegovine.

Omladinski centar Vermont u saradnji sa antikorupcijskom mrežom ACCOUNT i Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije upriličio je 19. juna u Distriktu Brčko konferenciju pod nazivom “Obaveze institucija vlasti na svim nivoima u BiH u skladu sa Strategijom za borbu protiv korupcije 2015-2019 i Akcionim planom za njenu provedbu” koju je Vijeće ministara BiH usvojilo 7. maja tekuće godine.

Omladinski centar  „Vermont“ obilježio Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada

Povodom 12. juna – Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada, Omladinski centar „Vermont“  organizovao  je edukativno - sportske radionice za djecu na sportskom igralištu na prostoru mjesne zajednice Suljagić sokak. Radionica je održana u  sklopu projektnih aktivnosti „Dnevnog centra za djecu koja su uključena u život i/ili rad na ulici“. Pod sloganom „Djeca za igru, a ne za rad“ održana je radionica sa 50-djece.

četvrtak, 26 februar 2015 09:30

Obavještenje

Povodom obilježavanja Dana Distrikta, UG Resursni Centar u subotu 28.02.2015. godine sa početkom u 14:00h u Hotelu Jelena u Brčkom organizuje kasting za manekene i manekenke koji će učestvovati na manifestaciji Fashion night. Pozivamo sve zainteresovane mlade ljude koji žele da se oprobaju u ulozi modela da dođu i pokažu svoje umijeće.

Početak
Prethodna
1
Strana 1 od 72
Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont

Prijava/Registracija