Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
nedelja, jun 25, 2017
vermont

vermont

Adresa sajta: El. pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

ponedeljak, 19 jun 2017 08:42

KOORDINATORI I ISTRAŽIVAČI NA TRENINGU

Predstavnici Omladinskog centra "Vermont" boravili su tri dana u Sarajevu, gdje su učestvovali na Treningu za koordinatore i istraživače koji su dio projekta pod nazivom "Bright4All - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom, naša organizacija je zaposlila još 14 mladih ljudi, te im dala priliku da steknu nova znanja i iskustva.

petak, 16 jun 2017 12:20

OSCE I VERMONT

Predrasude i stereotipi su pojmovi koje susrećemo često i na svakom mjestu, smatramo ih poznatim i volimo za sebe reći da ih nemamo ili ne postupamo prema njima. Istina je da je svako od nas izrekao ili pomislio nešto što predstavlja stereotip ili predrasudu. Kako bi radili na prevenciji i smanjenju istih, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Omladinskim centrom „Vermont, “već treću godinu za redom, radi radionice  sa srednjoškolcima iz Brčko distrikta, na temu inkluzivne škole, stereotipa, predrasuda, diskriminacije i tolerancije. Tako je bilo i ove godine, a radionice su se održale u gradskom Omladinskom centru.

ponedeljak, 12 jun 2017 09:16

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

Širom svijeta 12. juna se obilježava Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada. Borbi protiv dječjeg rada treba posvetiti značajnu pažnju, imajući u vidu posljedice koje radna eksploatacija ima ili može imati na ličnost djeteta i ostvarivanje njegovih prava, Najnoviji podaci ukazuju na to da oko 218 miliona djece u dobi između 5 i 14 godina sudjeluje u dječjem radu i pritom su dječaci i djevojčice zastupljeni gotovo jednako. Iako je dječji rad nezakonit u mnogim zemljama, djeca su i dalje prisiljena raditi i najteže fizičke poslove, Uzroci ove pojave su siromaštvo, manjak socijalne zaštite djece, ali i nemogućnost države da svakom djetetu osigura dostupno i kvalitetno obrazovanje sve do sticanja prvog zanimanja. Najčešće želimo vjerovati da tog oblika kršenja prava djece kod nas nema, barem kad je riječ o najmlađoj djeci. Pritom zaboravljamo da su neka djeca prisiljena baviti se prosjačenjem i provoditi dane na ulici, pri čemu je često ugroženo njihovo zdravlje, dostojanstvo, a ponekad i život. Djeca pritom najčešće prose pod prisilom i žrtve su iskorištavanja te takve slučajeve treba prijaviti policiji kako bi se djecu zaštitilo od takve zloupotrebe.

Predstavnici Omladinskog centra „Vermont“, zajedno sa predstavnicima Misije „OSCE“ u Bosni i Hercegovini, održali su juče prezentaciju u Skupštini Brčko distrikta BiH na temu „Koalicije za borbu protiv mržnje“. Tom prilikom istakli su značaj nevladinih organizacija Brčko distrikta u kreiranju tolerantnije zajednice za sve nas.

četvrtak, 01 jun 2017 09:31

„VRTIĆI ZA SVE-DUG PUT DO CILJA“

Na Konferenciji održanoj juče u Sarajevu, predstavnik Omladinskog centra „Vermont“ Asmir Husić, predstavio je izvještaj o problemima sa kojima se susreću pripadnici romske populacije na području Brčko distrikta. Sa stručne strane, referent za pitanja Roma u Odjelu za obrazovanje Brčko distrikta, g-đica Dajana Đurić, iznijela je mišljenje o saradnji vladinog i nevladinog sektora o pitanjima romske populacije.

Omladinski centar „Vermont“ kao partner Udruženja građana „Infohouse“ iz Sarajeva tradicionalno, već 10. godinu za redom, sprovodi akciju „Volontiraj-kreditiraj“. Srednjoškolci će danas raditi u firmama, institucijama, udruženjima, ministarstvima, pekarama, slastičarnama, gradskim upravama, na tržnicama i drugim radnim mjestima u 50 bosanskohercegovačkih zajednica.

sreda, 24 maj 2017 09:57

Borba protiv diskriminacije

Misija OSCE-a u BiH 22.5.2017 i 23.5.2017.godine organizovala  je na Vlašiću radionicu za mlade romske aktiviste iz Bosne i Hercegovine na kojoj je prisustvovao i koordinator za romska pitanja  Omladinskog centra „Vermont“ Asmir Husić.

ponedeljak, 22 maj 2017 09:35

Ne dozvolimo izgubljene generacije

U Sarajevu zvanično počela realizacija projekta „Bright4All - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Evropska unija kroz Evropski instrument za demokraciju i ljudska prava u iznosu od 350.000 eura gdje su partneri u provedbi projekta organizacije civilnog društva: Omladinski centar 'Vermont' Brčko i Udruženja 'Žene sa Une' Bihać. 

U deset gradova Bosne i Hercegovine, pa i u Brčko distriktu BiH, 25. maja obilježava se deseti „Socijalni dan“. Tim povodom, Omladinski centar „Vermont“  u saradnji sa „Infohouse“  iz Sarajeva, juče je održao konferenciju za novinare na kojoj je najavljena i predstavljena ova inicijativa. U Brčko distriktu BiH ovu akciju podržava veliki broj poslodavaca, te su juče na Trgu mladih predstavnici „Javne zdravstvene ustanove Brčko“ potpisali prijavu o učešću u ovoj aktivnosti, a „Policija Brčko distrika BiH“ je isto učinila u 12:30 časova u svojim prostorijama.

Početak
Prethodna
1
Strana 1 od 87

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont