Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
četvrtak, oktobar 27, 2016
vermont

vermont

Adresa sajta: El. pošta: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

četvrtak, 27 oktobar 2016 10:07

Samopouzdanjem i tehnikom protiv napadača

Omladinski centar „Vermont“, u prostorijama Omladinskog centra Brčko, organizovao je sinoć besplatan pokazni čas Samoodbrane za žene.

Povodom Europskog  dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se obilježava 18.10., Omladinski centar „Vermont“ sudjelovao je na okruglom stolu s predstavnicima iz Ministarstva sigurnosti BiH i radnim grupama iz Bijeljine i Živinica, te Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ koji je i zaslužan za obilježavanje ovog dana u Bijeljini. Predstavnike radnih grupa su činili Policija, Granična policija, Centar za socijalni rad, Gradska uprava, predstavnici nevladinog i obrazovnog sektora, te također predstavnici iz Dnevnih centara za djecu uključenu u život/rad na ulici i djecu u riziku da to postanu.

Tema okruglog stola je bila pronaći uspješne mehanizme koji bi služili kao trajna rješenja za sprječavanje pojave ovog fenomena s naglaskom na djecu rizičnog ponašanja, odnosno djecu prisiljenu na prinudan rad, prosjačenje, seksualno iskorištavanje ili bilo kakvo drugo ponašanje koje je nesukladno općim zakonskim i društvenim normama u društvu.

Trgovina ljudima jedna je od najkompleksnijih kriminalnih pojava koja pogađa savremeno društvo, te predstavlja kršenje ljudskih prava zagarantovanih međunarodnim pravom i Ustavom Bosne i Hercegovine. 18. oktobra obilježava se evropski Dan borbe protiv trgovine ljudima. Ovaj dan predstavlja jačanje svijesti javnosti i donositelja odluka o potrebi usvajanja boljih politika prevencije i borbe protiv trgovine ljudima.

Povodom obilježavanja "Dječije sedmice", Omladinski centar "Vermont" u okviru projekta "Uspostava Dnevnog centra za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu u riziku da postanu" (Save the Children) organizovao je niz aktivnosti za djecu u prostorijama Dnevnog centra. Tokom ove sedmice planirane su kreativne i edukativne radionice s ciljem podsticanja kulturno - obrazovnih, rekreativnih i drugih mjera i akcija za unapređenje razvoja brige o djeci kao i pokretanje novih inicijativa i programa za zadovoljavanje potreba djece. Veseli "Dnevni centar" će se pobrinuti za dječiji osmijeh kroz igru, pjesmu i sadržajni program.
Omladinski centar "Vermont"  ovom prilikom svim djevojčicama i dječacima čestita njihove dane, a svim prosvjetnim radnicima 5. oktobar, dan prosvjetnih radnika.  

U saradnji sa Koalicijom „Pod Lupom“, OC „Vermont“ je organizovao edukaciju nestranačkog posmatranja lokalnih izbora. Cilj same edukacije je doprinijeti slobodnim i poštenim izborima u Bosni i Hercegovini, s toga je OC „Vermont“ i pozvao sve mlade da budu posmatrači na lokalnim izborima.

Pred dvadesetak stručnjaka, među kojima su, između ostalih prisustvovali predstavnici iz Centra za  socijalni rad Brčko Distrikta, predstavnici predškolskih ustanova, Osnovnih škola sa područija Distrikta, predstavnici nevladinih organizacija i Policije Distrikta, zatim predstavnici iz Vlade Distrikta, kao i Tužilaštva Brčko Distrikta, održana je promocija nalaza istraživanja o rasprostranjenosti fenomena djece ulice, na kojoj su radili zaposlenici Omladinskog Centra „Vermont“, u periodu od maja do avgusta 2016. godine, a koji je finansiran od strane međunarodne organizacije „Save the children“.

Dana, 28.10.2016. godine, u Sarajevu, održana je konferencija o stanju i prevenciji korupcije u obrazovnom sektoru u BiH. Konferencija je organizovana po projektu „Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost, a okupila je preko 100 učesnika, predstavnika institucija i agencija, nastavnika i direktora osnovnih i srednjih škola iz BiH, civilnog društva kao i medija, koji su diskutovali o stanju korupcije u obrazovanju BiH, kao i programima mjera, te prevenciji korupcije u obrazovanju.

U sklopu  rada Omladinskog centra „Vermont“ sa ciljem rješavanja problema romske populacije u Brčko distriktu danas je ostvaren veliki uspjeh. Zvaničnici Vlade Brčko distrikta su predali ključeve od prostora Romskog doma Udruženju građana „Romi na djelu“. Romski dom se nalazi u zajednici u kojoj su romi većinsko stanovništvo, ispred kog su se simbolično do sada održavale razne aktivnosti sa djecom romske populacije. Socijalna radnica OC Vermont tom prilikom je istakla da će Vermont  putem svojih donatora (Save the Children) obezbjediti jednu jedinicu edukativnog karaktera  za rad sa djecom koja su korisnici Dnevnog centra. Prostorije će se koristiti  za okupljanje, edukaciju, savjetovanje i razne aktivnosti romske populacije. Ovo je potvrda  uspješne saradnje između UG Roma na djelu, OC Vermont i Vlade Brčko distrikta.

Dana, 27.9.2016. godine u Sarajevu je održan radni sastanak NVO mreže za eliminaciju nasilja nad djecom – NEVAC, koja trenutno okuplja 30 organizacija iz čitave BiH, a čija je članica i OC „Vermont“. Imajući u vidu trenutnu  situaciju u BiH u pogledu poštovanja dječijih prava kao i zaštiti djece od nasilja, članice mreže imaju pravo da se u aktuelnom programu podržanom od strane UNICEF-a pripremaju za aktivno zagovaranje javnih politika koje će doprinijeti poboljšanju zakonodavstva koje reguliše ovu oblast.

Jučer, u popodnevnim satima, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH gospodin Khaldoun Sinno, u okviru zvanične posjete Distriktu Brčko posjetio je  Omladinski centar „Vermont“.

Damir Radenković, direktor Omladinskog centra Vermont, ga je srdačno primio i u samom uvodu izrazio zadovoljstvo velikog interesa specijalnog predstavnika Delegacije, te upoznao gospodina K. Sinno sa prostornim i ljudskim kapacitetima Centra.  Predstavljeni su programi,  najznačajniji inicijativni  projekti koje realizuje Omladinski centar Vermont, samostalno i/ili u partnerstvu civilnog i javnog sektora Distrikta Brčko, a uz svesrdnu pomoć i finansijsku podršku Evropske unije.

Predstavnici Delegacije i omladinskog centar „Vermont“ razgovarali su o aktuelnim temam i dešavanjima u Brčkom. Razgovor je vođen i o ovogodišnjim lokalnim političkim izborima u smislu dobre organizacije i podrške u sprovođenju istih, obrazovnom sistemu Brčko distrikta. Nakon toga se diskutovalo i o  projektima koji su realizovani, projektima koji su u procesu realizacije kao i o budućim projektima koje će sprovesti omladinski centar „Vermont“.

Poseban akcent je stavljen na rad „Vermonta“ u borbi protiv korupcije te značajnu ulogu civilnog društva u kontekstu procesa evropskih integracija.

Specijalni  predstavnik Delegacije Evropske unije izrazio je svoja velika očekivanja da će OC „Vermont“ i u narednom periodu biti ravnopravan partner i promoter zajedničkog djelovanja vlasti i civilnog sektora u svim područjima djelovanja.

Početak
Prethodna
1
Strana 1 od 81

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont