Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, jun 18, 2018

Pred dvadesetak stručnjaka, među kojima su, između ostalih prisustvovali predstavnici iz Centra za  socijalni rad Brčko Distrikta, predstavnici predškolskih ustanova, Osnovnih škola sa područija Distrikta, predstavnici nevladinih organizacija i Policije Distrikta, zatim predstavnici iz Vlade Distrikta, kao i Tužilaštva Brčko Distrikta, održana je promocija nalaza istraživanja o rasprostranjenosti fenomena djece ulice, na kojoj su radili zaposlenici Omladinskog Centra „Vermont“, u periodu od maja do avgusta 2016. godine, a koji je finansiran od strane međunarodne organizacije „Save the children“.

Objavljeno u Vijesti

Dana, 28.10.2016. godine, u Sarajevu, održana je konferencija o stanju i prevenciji korupcije u obrazovnom sektoru u BiH. Konferencija je organizovana po projektu „Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost, a okupila je preko 100 učesnika, predstavnika institucija i agencija, nastavnika i direktora osnovnih i srednjih škola iz BiH, civilnog društva kao i medija, koji su diskutovali o stanju korupcije u obrazovanju BiH, kao i programima mjera, te prevenciji korupcije u obrazovanju.

Objavljeno u Vijesti

U sklopu  rada Omladinskog centra „Vermont“ sa ciljem rješavanja problema romske populacije u Brčko distriktu danas je ostvaren veliki uspjeh. Zvaničnici Vlade Brčko distrikta su predali ključeve od prostora Romskog doma Udruženju građana „Romi na djelu“. Romski dom se nalazi u zajednici u kojoj su romi većinsko stanovništvo, ispred kog su se simbolično do sada održavale razne aktivnosti sa djecom romske populacije. Socijalna radnica OC Vermont tom prilikom je istakla da će Vermont  putem svojih donatora (Save the Children) obezbjediti jednu jedinicu edukativnog karaktera  za rad sa djecom koja su korisnici Dnevnog centra. Prostorije će se koristiti  za okupljanje, edukaciju, savjetovanje i razne aktivnosti romske populacije. Ovo je potvrda  uspješne saradnje između UG Roma na djelu, OC Vermont i Vlade Brčko distrikta.

Objavljeno u Vijesti

Dana, 27.9.2016. godine u Sarajevu je održan radni sastanak NVO mreže za eliminaciju nasilja nad djecom – NEVAC, koja trenutno okuplja 30 organizacija iz čitave BiH, a čija je članica i OC „Vermont“. Imajući u vidu trenutnu  situaciju u BiH u pogledu poštovanja dječijih prava kao i zaštiti djece od nasilja, članice mreže imaju pravo da se u aktuelnom programu podržanom od strane UNICEF-a pripremaju za aktivno zagovaranje javnih politika koje će doprinijeti poboljšanju zakonodavstva koje reguliše ovu oblast.

Objavljeno u Vijesti

Jučer, u popodnevnim satima, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH gospodin Khaldoun Sinno, u okviru zvanične posjete Distriktu Brčko posjetio je  Omladinski centar „Vermont“.

Damir Radenković, direktor Omladinskog centra Vermont, ga je srdačno primio i u samom uvodu izrazio zadovoljstvo velikog interesa specijalnog predstavnika Delegacije, te upoznao gospodina K. Sinno sa prostornim i ljudskim kapacitetima Centra.  Predstavljeni su programi,  najznačajniji inicijativni  projekti koje realizuje Omladinski centar Vermont, samostalno i/ili u partnerstvu civilnog i javnog sektora Distrikta Brčko, a uz svesrdnu pomoć i finansijsku podršku Evropske unije.

Predstavnici Delegacije i omladinskog centar „Vermont“ razgovarali su o aktuelnim temam i dešavanjima u Brčkom. Razgovor je vođen i o ovogodišnjim lokalnim političkim izborima u smislu dobre organizacije i podrške u sprovođenju istih, obrazovnom sistemu Brčko distrikta. Nakon toga se diskutovalo i o  projektima koji su realizovani, projektima koji su u procesu realizacije kao i o budućim projektima koje će sprovesti omladinski centar „Vermont“.

Poseban akcent je stavljen na rad „Vermonta“ u borbi protiv korupcije te značajnu ulogu civilnog društva u kontekstu procesa evropskih integracija.

Specijalni  predstavnik Delegacije Evropske unije izrazio je svoja velika očekivanja da će OC „Vermont“ i u narednom periodu biti ravnopravan partner i promoter zajedničkog djelovanja vlasti i civilnog sektora u svim područjima djelovanja.

Objavljeno u Vijesti
Pozivamo sve zainteresovane koji žele postati dio tima "Dnevnog centra Brčko" da se prijave na konkurs za Profesora razredne nastave za rad sa djecom koja su zatečena u skitnji ili djecom koja su u riziku da to postanu.
Objavljeno u Vijesti

RESURSNI CENTAR BRČKO U SARADNJI SA OMLADINSKIM CENTROM „VERMONT" I OVE GODINE ORGANIZUJE ŠKOLU ENGLESKOG I NJEMAČKOG JEZIKA ZA DJECU I ODRASLE.

·        TERMINI SU PO DOGOVORU

·        RAD U MANJIM GRUPAMA

·        PRIZNATI SERTIFIKATI

UPIS JE U TOKU !!!

Prijave na broj telefona 049/ 218 - 524 ili lično u prostorije Resursnog centra u Gradskom Omladinskom centru na adresi Trg Pravde 18.

Objavljeno u Vijesti

Omladinski centar “Vermont” i Resursni centar iz Brčkog pozivaju Vas da se prijavite za nestranačko posmatranje Lokalnih izbora 2016 koji će se održati 2. oktobra u Brčko distriktu BiH i Bijeljini.

Objavljeno u Vijesti

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont