Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, mart 18, 2019

Omladinski centar „Vermont“ je prisustvovao Okruglom stolu koji se održao danas, 11.3.2019. godine u hotelu „Jelena“. Tema okruglog stola je „Prava nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini“. Učesnicima okruglog stola se obratio i Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Okrugli sto je održan u sklopu programa ROMACTED „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou“, zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope koji se implementira u Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Turskoj, Kosovu i Bosni i Hercegovini. Ovo je najveći projekt koji uključuje Rome na lokalnom nivou i u BiH se implementira od 8. decembra 2017.godine do 30.aprila 2020.godine, a provodi se u 10 općina - Bijeljina, Brčko, Donji Vakuf, Gradiška, Kakanj, Prnjavor, Visoko, Vukosavlje, Tuzla i Travnik.

Na okruglom stolu učestvovali su još i predstavnici ostali nacionalnih manjina u Brčko distriktu BiH: UG „Romi na djelu“, Udruženje Makedonaca „Vardar“, Udruženje Crnogoraca P.P. Njegoš, UG „Sjedinjene nacionalne manjine“.

Predsjednik UG „Romi na djelu“ Ćazim Salihović je izjavio da je jako bitno govoriti o o izazovima sa kojima se Romi susreću, njihovim problemima vezanim za socijalnu situaciju, siromaštvo, pristup zdravstvenoj zaštiti i nezaposlenosti.

Objavljeno u Vijesti

Kako bi zaustavili odlazak mladih iz zemlje, neophodno je uskladiti sistem obrazovanja i zapošljavanja našeg grada. Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH u saradnji sa timom Omladinskog centra ″Vermont″ i ove kao i proteklih nekoliko godina sprovodi različite aktivnosti karijernog savjetovanja i aktivnog traženja posla, kako bi se zadovoljile potrebe školaraca, studenata, nezaposlenih lica i privrede Brčko distrikta BiH.

Intenzivno radimo na pripremanju programa ″Treba da znaš″ u sklopu karijernog usmjeravanja i savjetovanja, gdje ćemo izvršiti anketiranje poslodavaca, obraditi i istražiti informacije o njihovim iskustvima sa zapošljavanjem, te budućim planovima i potrebnim profilima. Tokom terenskog istraživanja, biće obuhvaćeni svi tipovi i oblici preduzeća, što uključuje male, srednje i velike privrednike. Stavovi, mišljenja i sugestije koje će nam poslodavci iznijeti u ovoj anketi, pružiće nam uvid u realnu sitaciju na tržištu rada, sistemu obrazovanja i njihovoj međusobnoj povezanosti.

Cilj ankete je identifikacija neusklađenosti između ponude i potražnje u pogledu obrazovanja, znanja i vještina, kako bi se na osnovu prikupljenih podataka formirale mjere koje su neophodne na uticanje povećanja strukture zaposlenosti.

Anketiranje poslodavaca i analiza prikupljenih podataka, kao i rezultati koje ćemo dobiti, poslužiće za unapređivanje usluga posredovanja na tržištu rada i mjera aktivne politike zapošljavanja – savjetovanje, usmjeravanje, te stručno osposobljavanje nezaposlenih osoba prema potrebama tržišta rada na području Brčko distrikta BiH.

Objavljeno u Vijesti

Ove sedmice, predstavnik Omladinskog centra "Vermont" prisustvovao je dvodnevnoj radionici Regionalnog Vijeća za Kooperaciju (RCC),  koja je održana u Beogradu. Radionica je okupila predstavnike civilnog društva iz ukupno 7 država regiona a cilj je bio da se zajedničkim idejama unaprijedi sprovođenje nacionalnih strategija za Rome, sa fokusom na povećanje uloge civilnog društva.

Tokom radionice, predstavljena je i nova faza Inicijative za integraciju Roma 2019-2021, koja će se odvijati u sklopu programa Integracije Roma.Na radionici su predstavljeni i očekivani rezultati  druge faze ovog programa, koji se direktno vežu na smanjivanjene socio-ekonomskih razlika između Roma i neroma. Fokus prilikom implementacije ovog programa će biti na stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju, a kako bi program bio uspješan, prema riječima i samih organizatora, neophodno je uspostaviti kvalitetnu regionalnu saradnju kako sa nevladinim organizacijama, tako i sa vladama država Zapadnog Balkana i Turske.

Organizatori radionice fokus su usmjeravali na dobijanju povratnih informacija od strane partnera, odnosno učesnika radionice. Zahvaljujući tome, tokom prvog dana su definisani konkretni prijedlozi upućeni RCC-u o mogućnostima zajedničkog djelovanja koji bi rezultirao boljim mogućnostima za Rome na ovom području. U drugom djelu pomenute radionice učesnici su prezentovali ključne probleme, koje, prema njihovom mišljenju je neophodno riješiti kako bi se doprinjelo riješavanju problema Roma. 

U završnici ovog događaja dogovoreni su naredni koraci i usaglašene metode daljnjeg umrežavanja među prisutnim organizacijama, a upravo ovaj korak bi mogao biti prekretnica kada se govorio regionalnom djelovanju civilnog društva na riješavanju problematike Roma.

Objavljeno u Vijesti

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici