Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, jun 24, 2019
petak, 30 decembar 2011 14:12

Bonton - Poslovni bonton

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

POSLOVNI BONTON

Poslovni bonton ne razlikuje se znatno od bontona koji smo usvojili od roditelja i u školi. Ipak, u poslovnom svijetu postoje neke specifičnosti na koje bi trebalo obratiti pnastojati ih usvojiti. Danas za svaku djelatnost i gotovo svako radno mjesto postoji kodeks ponašanja koji je jedinstven i koji se očekuje od zaposlenika na određenom radnom mjestu. Svaka zaposlena osoba, htjela to ili ne, svojim ponašanjem utiče na stvaranje slike o kolektivu ili dijelu kolektiva.

U poslovnom svijetu nailazimo na veliki broj radnih mjesta bez kojih je teško zamisliti funkcioniranje kolektiva. Jedno od takvih je svakako i mjesto poslovne sekretarice ili sekretara. Premda to nije isključivo zaposlenje za ženski spol ipak on prevladava u tim poslovima.

Sekretarica je ponajprije osoba koja predstavlja nekoga drugoga, voditelja odjeljenja ili direktora, ona je njihovo drugo «ja». Svi poslovi koje obavlja poslovna sekretarica: ophođenje sa strankama, pristup radu i pomoć svome pretpostavljenom, odaju njen odgoj, stepen naobrazbe i njenu ličnost.

Posao sekretarice svakako je za osobu koja je komunikativna, vedre naravi, pažljiva, marljiva, ljubazna, uredna, poštena, pouzdana i nema govornu manu.

Predstava o sekretarici u javnosti i nekim poslovnim krugovima usko je povezana za fizički izgled. Sekretarica mora biti fizički privlačna, mora biti mlada i lijepa. Jasno je da za dobro obavljanje posla to nije bitno. Međutim ljepota, fizička privlačnost i sposobnost svakako su dobitna kombinacija i za firmu i nadređenu osobu.

Neke posebnosti koje zahtjeva radna okolina i poslovanje mogu se naučiti i u praksi uvježbati.

Osnovne preporuke

Radno mjesto sekretarice zahtjevnije je u pogledu fizičke njegovanosti od drugih, ali radni prostor ne bi trebao izgledati kao kozmetički salon. Osoba kao i radni prostor moraju odavati ozbiljnost. Umjerenost mirisa je bitnija od vrste parfema. Šminka, frizura, ruke i nokti ne bi trebali biti područja ekspetimentisanja i ekstravagancije već pomno odabranog modernog ukusa vremena i okoline. Oblačenje i nakit treba takođe uskladiti s bontonom. Odgovarajućom mjerom ukusa i elegancije u oblačenju osoba može svoje radno mjesto učiniti privlačnijim. Radno mjesto je važnije od osobe i stoga odabir haljina, suknji i kostima trebao bi biti prikladan dnenim izlascima.

Neprikladna je preotmjena odjeća i prevelik broj prstenja i narukvica jer to više govori o imovinskom stanju a ne o ukusu. Obuća bi trebala biti u skladu s odjećom. Nošenje bilo kakvih papuča i slično, u kancelariji, nije primjereno. Torbe i razne vrećice s voćem i povrćem ponudom tržnice povješane o kvake na prozoru i slični detalji nisu preporučljivi. Nije umjesno niti držanje pribora za piće i jelo na vidljivim mjestima u kancelariji.

Osoba nižeg ranga uvijek se predstavlja osobi višeg ranga.

Bez obzira na rang svi se predstavljaju kupcu ili klijentu.

Osobu najvišeg ranga treba predstaviti prvu.

Rukujete se na dolasku i na odlasku.

Na poslovni sastanak ne kasnite više od pet minuta.

Nije uljudno doći na poslovni sastanak prerano.

Kad posjetitelj uđe u vašu kancelariju, ustanite od stola.

U radu sa strankama ne ustajete od stola.

U vašoj kancelariji vi završavate razgovor.

POSLOVNA VEČERA

Večera nije pogodno vrijeme za poslovni razgovor.

Razgovor o poslu započnite nakon aperitiva ili predjela.

Kupac ili klijent nikad ne plaća poslovnu večeru.

Poslednji put izmenjeno utorak, 03 januar 2012 07:58

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici