Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
petak, februar 15, 2019
sreda, 14 septembar 2011 07:14

Javni konkurs za odabir korisnika kreditnih sredstava po Programu „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“ za 2011. godinu.

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Mostar – dana 7. 9. 2011. godine Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je Javnikonkurs za odabir korisnika kreditnih sredstava po Programu „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta" za 2011. godinu.

Predmet Javnogkonkursa je prikupljanje prijava za odabir korisnika kreditnih sredstava radi realizacije Programa „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta".

Sredstva za realizaciju Programa plasirat će se putem Razvojne banke Federacije BiH, na revolving osnovi s rokom povrata sredstava na JRT Proračuna Federacije BiH do sedam godina, grace periodom do dvijegodine i kamatnom stopom od 1,5% na godišnjoj razini.

Iznos kredita po korisniku može iznositi od 100.000,00 do 500.000,00 KM, za d.d. i d.o.o., a za obrte od 30.000,00 do 100.000,00 KM. Do 50% odobrenih kreditnih sredstava subjekti male privredemoći će koristiti kao obrtna sredstava.

Cilj programa je pružiti finansijsku potporu subjektima male privredekoji imaju dovoljne proizvodne kapacitete ili izgrađuju nove kapacitete, a neophodna su im dodatna ulaganja u osnovna i obrtna sredstva. Dodatna ulaganja će omogućiti pokretanje i održavanje postojeće proizvodnje, pružanja usluga, veće iskorištavanje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata malog gospodarstva, prevladavanje negativnih učinaka ekonomske krize, novo zapošljavanje i povećanje izvoza.

Korisnici kreditnih sredstava susubjekti male privredesukladno članu 4 Zakona o poticanju razvoja male privredeFederacije BiH čije je sjedište na području Federacije BiH, koji posluju najmanje godinu dana te imaju minimalno 3 uposlenika na neodređeno vrijeme, a nalaze se u najmanje 51%-tnom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine.

Takođe, korisnici kreditnih sredstava su i subjekti male privredečije je sjedište u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine koji imaju najmanje 3 uposlenika na neodređeno vrijeme od kojih je najmanje 2/3 iz reda povratničke populacije, a nalaze se u najmanje 51%-tnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine.

Kriteriji za utvrđivanje rang liste potencijalnih korisnika kredita su:

- namjena programa,

- vrsta proizvoda ili usluga,

- orijentiranostizvozu,

- supstitucija uvoznih proizvoda,

- očuvanje proizvodnje i radnih mjesta,

- povećanje uposlenosti,

- ravnomjerniji regionalni razvoj.

Obrazac „Zahtjev za dodjelu kredita" s popisom potrebne dokumentacije za sudjelovanje na ovom javnomkonkursu može se preuzeti u prostorijama Ministarstva u Mostaru, Ulica dr. Ante Starčevića bb (Hotel „ERO"), svakim radnim danom u vremenu od 10:00 -14:00 sati ili elektronskim putem na internet stranici Ministarstva www.fmrpo.gov.ba.

Rok za dostavu prijava je 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja ovog javnog konkursa u „Službenim novinama Federacije BiH", odnosno do 21.9.2011. godine.

Ukoliko do 21.9.2011. godine broj prijava bude manji i ne otvori mogućnostutvrđivanjarang liste potencijalnih korisnika kredita do utroška planiranih sredstava iz poglavlja V ovog javnog natječaja, Ministarstvo će elektronskim putem na svojoj web stranici www.fmrpo.gov.ba. produžiti rok za dostavu prijava, odnosno objaviti će novi rok za dostavu prijava po ovom javnom natječaju.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici