Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, mart 18, 2019
petak, 01 mart 2019 11:50

OC "Vermont"- Ključni partner u implementaciji faze II Inicijative za integraciju Roma 2019-2021 Istaknut

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ove sedmice, predstavnik Omladinskog centra "Vermont" prisustvovao je dvodnevnoj radionici Regionalnog Vijeća za Kooperaciju (RCC),  koja je održana u Beogradu. Radionica je okupila predstavnike civilnog društva iz ukupno 7 država regiona a cilj je bio da se zajedničkim idejama unaprijedi sprovođenje nacionalnih strategija za Rome, sa fokusom na povećanje uloge civilnog društva.

Tokom radionice, predstavljena je i nova faza Inicijative za integraciju Roma 2019-2021, koja će se odvijati u sklopu programa Integracije Roma.Na radionici su predstavljeni i očekivani rezultati  druge faze ovog programa, koji se direktno vežu na smanjivanjene socio-ekonomskih razlika između Roma i neroma. Fokus prilikom implementacije ovog programa će biti na stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju, a kako bi program bio uspješan, prema riječima i samih organizatora, neophodno je uspostaviti kvalitetnu regionalnu saradnju kako sa nevladinim organizacijama, tako i sa vladama država Zapadnog Balkana i Turske.

Organizatori radionice fokus su usmjeravali na dobijanju povratnih informacija od strane partnera, odnosno učesnika radionice. Zahvaljujući tome, tokom prvog dana su definisani konkretni prijedlozi upućeni RCC-u o mogućnostima zajedničkog djelovanja koji bi rezultirao boljim mogućnostima za Rome na ovom području. U drugom djelu pomenute radionice učesnici su prezentovali ključne probleme, koje, prema njihovom mišljenju je neophodno riješiti kako bi se doprinjelo riješavanju problema Roma. 

U završnici ovog događaja dogovoreni su naredni koraci i usaglašene metode daljnjeg umrežavanja među prisutnim organizacijama, a upravo ovaj korak bi mogao biti prekretnica kada se govorio regionalnom djelovanju civilnog društva na riješavanju problematike Roma.

Poslednji put izmenjeno petak, 01 mart 2019 12:15

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici