Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, jun 24, 2019
petak, 23 novembar 2018 13:51

Obilježen Svjetski dan prava djeteta

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

20.-og Novembra  u svijetu se obilježava Svjetski dan prava djeteta,tako da smo tekuću sedmicu posvetili ovom važnom datumu. Neupitna činjenica je da su širom svijeta dječija prava ugrožena, pogotovo u dijelovima pogođenim ekstremnim siromaštvom. Djeca su pogođena raznim oblicima zloupotrebe i diskriminacije u vidu: radnog izrabljivanja, zlostavjanja, mučenja, tjeranja na prošnju. Takođe, prisutna je značajna oskudnost prava na : obrazovanje, identitet, zdravlje, smještaj, druženje, izražavanje , pristup informacijama itd. Ovo su samo neki primjeri lošeg ophođenja prema onim koji su najvažniji faktor našeg društva. Najčešće su to zemlje trećeg svijeta ali i zemlje u tranziciji kao što je naša zemlja. Predrasude, koje u isto vijeme ne priznaju sličnost svih ljudskih bića i ne uvažavaju različitosti po bilo kom osnovu, su plodno tlo za rast ove neželjene pojave u globalnim razmjerama.

Mi, članovi tima Omladinskog centra „Vermont“ imamo cast i privilegiju, da shodno našim kapacitetima i uz saradnju sa međunarodnim organizacijama Save the Children i Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ ) GmbH doprinesemo zbrinjavanju i zaštiti svakog djeteta. Prepoznali smo problem, te sa velikim entuzijazmom i odgovornošću ulažemo napor da svako dijete ostvari svoja ustavom zagarantovana prava. Naš je cilj da svojim aktivnostima, ali i rezultatima, pružimo primjer svim nadležnim institucijama i svijetu o pravoj i iskrenoj borbi za ono što je najbitnije, a to su naša djeca.

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici