Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, jun 24, 2019
četvrtak, 04 oktobar 2018 11:48

Organizovana posjeta frizerskom salonu u sklopu aktivnosti obilježavanja Dječije sedmice

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom Dječije sedmice, djeca korisnici Dnevnog centra su posjetili frizerski kabinet JU „Poljoprivredne i medicinske škole“ u kojem učenici obavljaju praksu.

Djeca korisnici Dnevnog centra su većinom djeca iz marginalizovanih i ugroženih grupa, te nisu u mogućnosti da posjećuju frizerske i kozmetičke salone kako bi uživali usluge istih, te je bila prilika da im priredimo lijepu aktivnost kako bi im podigli svijest da smo svi jednaki i da zaslužujemo isti tretman u društvu.

Frizeri su svakom djetetu uradili frizuru po njihovoj želji – od uvijanja, skraćivanja do pletenica. Djevojčice su odmah izrazile želju da i one probaju biti frizeri, te su ih učenici i profesorica obučavali za pravljenje frizura. Bilo je tu raznih frizerskih usluga od farbanja, šišanja, skraćivanja šišaka, pravljenja pletenica, peglanja kose, feniranja do uvijanja kose. Dječaci su uživali dok su im frizeri pravili frizure po uzoru na njihove omiljene fudbalere i druge sportiste.

Ono što je najznačije u aktivnostima ove vrste je međusobna saradnja svih učesnika a to je upravo i ispoštovano jer su djeca i frizeri jedni drugima pravili frizure. Djeca su se opustila u društvu frizera pa su kao produkt opuštene atmosfere proizašle i neke „wow“ frizure koje se ne viđaju svaki dan. Iako kruže stereotipi da je frizer žensko zanimanje, naši dječaci su se također okušali u pravljenju frizura, te su neki otkrili i talenat za to. Tokom aktivnosti su djeca izrazila želju da i oni budu frizeri, te su se počeli raspitivati koju školu moraju završiti da bi to postali, što je veoma veliki doprinos za podizanje interesovanja marginalizovanih grupa o nužnosti obrazovanja i mogućnostima koje ono donosi.

Posjeta frizerskom salonu je samo jedna u nizu organizovanih događaja tokom Dječije sedmice a podržana je od strane organizacija Save the Children i  regionalnog projekta "Socijalna prava za ranjive grupe" (SoRi) kojeg implementira njemački GiZ.

Poslednji put izmenjeno četvrtak, 04 oktobar 2018 12:44

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici