petak, 27 jul 2018 13:13

Trening na temu zagovaranja za OCD

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Omladinski centar "Vermont" je u okviru projekta "Bright4All - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u BiH" organizovao trodnevni trening za organizacije civilnog društva sa područja Brčko distrikta BiH, Bijeljine i Bihaća. Učesnici su imali priliku da steknu znanja iz oblasti zagovaranja i uticaja na obrazovne politike. Na osnovu toga, u narednom periodu će raditi na podizanju svijesti i lobiranju za pronalazak rješenja problema ranog napuštanja obrazovanja u svojim lokalnim zajednicama, koji posebno pogađa najugroženije grupe djece.

Cilj treninga je da se animiraju nevladine organizacije da prepoznaju svoju ulogu u rješavanju problema napuštanja školovanja, te da se osnaže da se aktivnije uključe u prevenciju ranog napuštanja obrazovanja. Pored toga, cilj je da podstaknemo nevladine organizacije da djeluju zajednički sa partnerskim organizacijama „Vermont“ i „Žene sa Une“ u zagovaranju za realizaciju preporuka istraživanja i promociji značaja obrazovanja za svu djecu.

Projekat „Bright4All“ – Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini“ realizuje se u partnerstvu tri organizacije: „Save the Children“, „Žene sa Une“ i Omladinski centar „Vermont“. Cilj projekta je da se utvrde uzroci odustajanja od obrazovanja i pruže podaci o obimu ovog problema u Bosni i Hercegovini, te upozori na nedostatak sistemskog pristupa ovom problemu i iniciraju sistemska rješenja za sprečavanje ranog napuštanja školovanja među djecom iz ranjivih grupa.

Poslednji put izmenjeno petak, 27 jul 2018 13:22