utorak, 24 oktobar 2017 10:41

"U borbi protiv nasillja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom u Brčko distriktu BiH"

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Juče je u Vijećnici Brčko distrikta BIH održan okrugli sto na temu: „U borbi protiv nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom u Brčko distriktu BiH“ u organizaciji  Omladinskog centra „Vermont“ i Udruženja građana „Ženski interaktivni ruralni centar“ Istočno Sarajevo“,  uz podršku gradonačelnika Brčko distrikta BiH gospodina Siniše Milića, na kojem je razgovarano o inicijativama za pooštravanje kaznenih mjera za počinioce nasilja nad ženama i djecom u Krivičnom zakonu Brčko distriktu BiH i predstavljena iskustva i prakse u oblasti nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom u BiH.

Okruglom stolu su pored gradonačelnika gospodina Siniše Milić koji je pozdravio današnji skup, učešće dali i predstavnici Pravosudne komisije,  Skupštine Brčko distrikta, skupštinske Komisije za ravnopravnost polova, Policije Brčko distrikta BiH, zatim predstavnici Odjela za europske integracije i međunarodnu saradnju,  Odjela za  raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, brojne političke partije, Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, te predstavnice Udruženja žena. 

Interaktivni ruralni centar Istočno Sarajevo u sklopu kampanje „Šutnja nije zlato - Zaustavimo nasilje i seksualno nasilje nad ženama i djecom u BiH tretira problem neadekvatne kazne za počinioce nasilja i seksualnog nasilja i neusklađenosti krivičnog zakonodavstva sa Konvencijom VE (Istambulska konvencija o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i Lanzarote konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe) i Konvencijom UN (CEDAW-Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije protiv žena) te Zakonom o zabrani diskriminacije i Zakonom o ravnopravnosti polova BiH.

Svjedoci smo da je ovaj problem prisutan u našem društvu i da je neophodno da učinimo sve što možemo kako bismo postigli određeni pomak u vidu pooštravanja  kazni za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom. Milena Regoje, predsjednica UG „Ženski interaktivni ruralni centar“ Istočno Sarajevo, rekla je da je Republici Srpskoj napravljen jedan takav pomak, a cilj je da Federacija Bosne i Hercegovine i Distrikt Brčko takođe naprave korak dalje u pooštravanju kaznenih mjera za počinioce ovog nasilja. Saglasna sa navedenim bila je Slobodanka Ćurčić koja je izjavila: „Podržavam da se kaznene mjere za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom trebaju pooštriti, a naročito kada je riječ o djeci.“.

Današnji okrugli sto potaknuo je brojna pitanja o jednoj ovako značajnoj i delikatnoj temi kao što je nasilje i seksualno nasilje nad ženama i djecom u Brčko distriktu BiH, a koja u daljnjem radu imaju za cilj uspostavljanje inicijative za izmjenu Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

„Veoma je bitno da se govori o jednoj ovako relevantnoj temi kao što je tema današnjeg okruglog stola. Postojeće kazne za počinioce krivičnih djela je neophodno postrožiti i učiniti restriktivnijim“, rekla je Delfa Dejanović, šefica Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Zaključeno je da se inicijative o izmjeni postojećih, kao i prijedloga novih zakona upućuju skupštinskoj Komisiji za ravnopravnost polova, kako bi se zajedničkim radom pripremile izmjene i dopune kao i novi zakoni koji tretiraju ovu oblast, kao što je Zakon o zaštiti od nasilja u porodici.

 

Poslednji put izmenjeno utorak, 24 oktobar 2017 10:45