sreda, 11 oktobar 2017 09:01

POSJETA KOALICIJE IZ SREBRENICE

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U suradnji s  Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini,  mreža „Promoviši pozitivno“  čiji je predsjedavajući Omladinski centar „Vermont“,  upriličila druženje i razmjena iskustava s Koalicijom  iz Srebrenice  s ciljem promoviranja tolerancije, društva bez mržnje i predrasuda, antidiskriminacije i sigurne zajednice. Teme sastanka su pored konstruktivne diskusije i razmjene iskustava bilo i  strateško planiranje unutar rada u koalicijama, te su članovi nevladinih organizacija iz Brčkog i Srebrenice koje su članice ovih koalicija imali priliku upoznati se i na taj način stvarati novu suradnju i ideje.

Održana diskusija među koalicijama, kao i edukacija na temu strateškog planiranja se pokazala kao  prilika za unapređenje rada obije koalicije i njihovih lokalnih zajednica u kojima djeluju.  Ovo regionalno povezivanje će svakako postati učestalije jer razmjena izazova i pozitivnih priča je od ključne važnosti za održivost ovakvih programa i međusobno umrežavanje.

Neke od problema koje su članice koalicija prepoznale su problemi zapošljavanja mladih, problem obrazovanja marginalizovanih osoba, nedostatak insfrastrukture i kulturnih manifestacija, odlazak mladih iz lokalne zajednice, nedovoljna svijest o problemima ovih skupina u društvu i mnogi drugi problemi. Ovo su se pokazala kao polja djelovanja na kojim se planira raditi u narednom periodu, gdje će koalicije iskoristiti sve raspoložive kapacitete kako bi stvorili zajednicu koja nije sklona mržnji, predrasudama i funkcionira na bolji način. 

Poslednji put izmenjeno sreda, 11 oktobar 2017 09:09

Galerija slika