Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
sreda, februar 20, 2019
četvrtak, 21 septembar 2017 13:46

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MIRA U BRČKOM

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Imajući u vidu da je Brčko distrikt, kao specifična lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini, uvijek promovirao toleranciju te uvijek bio otvoren za sve vrste različitosti, njegovu tradiciju i duh zajedništva, mreža „Promoviši pozitivno“ iz Brčkog čiji je predsjedavajući Omladinski centar „Vermont“, organizirala događaj povodom Međunarodnog dana mira.

U suradnji s Policijom Brčko distrikta BiH i Misijom OSCE-a u Bosni i Hrecegovini je upriličen događaj s ciljem promoviranja tolerancije, društva bez mržnje i predrasuda, antidiskriminacije i sigurne zajednice u kojoj živimo kao osnovnih principa nepohodnih za mir. Događaj pored Policije Brčko distrikta je podržao i sam gradonačelnik Brčko distrikta, Siniša Milić.

Što za nas znači mir i što taj pojam predstavlja  u Brčkom  su pokazali predstavnici koalicija iz Banja Luke, Teočaka, Doboja, Tuzle i naravno grada domaćina Brčko distrikta, te na kreativan način obilježili ovaj datum u suradnji sa predstavnicima lokalnih vlasti i institucija Brčko distrikta.

Održana diskusija među koalicijama se pokazala kao idealna prilika za razmjenu iskustava i ideja među članovima, kako bi se na što efikasniji i prikladniji način poslale poruke mira iz Brčkog i na taj način ispričala priča. Ovo regionalno povezivanje će svakako postati učestalije jer razmjena izazova i pozitivnih priča je od ključne važnosti za održivost ovakvih programa i međusobno umrežavanje.

Budući da je gradonačelnik Brčko distrikta, Siniša Milić podržao ovu akciju povod Međunarodnog dana mira, upriličen je i prijem, gdje su predstavnici koalicija imali priliku iskazati zadovoljstvo i susretljivost gradonačelnikovoj volji i potpori koju daje radu mreže „Pomoviši pozitivno“. Sam gradonačelnik je kazao da: “Pozitivne poruke i priče moraju i trebaju biti nešto što je sasvim prirodno i normalno, te treba težiti daljnjim sličnim aktivnosti i povezivanju nevladinog i vladinog sektora ka efikasnijoj saradnji.“
I Policija Brčko distrikta je pokazala susretljivost kao i uvijek na našim aktivnostima, te upriličila prijem kod zamjenika šefa Policije Fahrudina Selimović i glavnog inspektora Policije Brčko distrikta Halida Emkića. Predstavnici Policije Brčko distrikta su iskazali zadovoljstvo sa dosadašnjom suradnjom s predstavnicima mreže „Promoviši pozitivno“ te naveli niz pozitivnih primjera s kojim se Brčko treba ponositi.  Poanta sastanka je bili predstavljanje koristi suradnje policije i civilnog društva u lokalnoj zajednici.

Nakon posjeta, u Gradskom omladinskom centru Brčko je održana aktivnost koja je za cilj imala razmjenu pozitivnih poruka u vidu crteža i grafita gdje su svoje viđenje tolerancije pokazali predstavnici OSCE-a, Policije Brčko distrikta i sami predstavnici koalicija, a sve to duhu promocije tolerancije i drugih bitnih vrijednosti. Ova aktivnost kao zaključna  za ovaj dan imala je bitnu važnost za pričanje priče o miru i napomeni koliko je bitna uvezanost vladinog i nevladinog sektora za lokalnu zajednicu.

Mreža „PROMOVIŠI POZITIVNO“ formirana je u okviru OSCE-ovog projekta “Uloga lokalne zajednice u prevenciji i sprečavanju incidenata motivisanih mržnjom i predrasudama“  koji se sprovodi u Brčko distriktu, i uspostavljena je sa ciljem da inspiriše i podrži pojedince, grupe i inicijative koje imaju za cilj da se bore protiv svih oblika mržnje i predrasuda , na taj način gradeći sigurnije i tolerantnije društvo za sve nas. Danas broji nekolicinu nevladinih organizacija iz Brčko distrikta među kojima je Omladinski centar „Vermont“,  Resursni centar Brčko, Izviđači Brčko distrikta, Srpski omladinski savez, Omladinska organizacija Svitac, Savez studenata Ekonomskog fakulteta Brčko, Trka za život i mnogi drugi uz podršku Terenske kancelarije OSCE-a Brčko distrikta. 

Poslednji put izmenjeno petak, 22 septembar 2017 07:42

Galerija slika

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici