sreda, 13 septembar 2017 13:50

Zaštitimo se znanjem – kako djelovati u kriznim situacijama?

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako su poplave pogodile 2014. godine Bosnu i Hercegovinu i stvorile ogromne štete, u cilju spremnosti za odgovor na prirodne katastrofe zaposlenici i volonteri Omladinskog  centra "Vermont" su prvi iskazali učešće i spremnost  na treningu  pod nazivom"Jačanje kapaciteta za djelovanje u kriznim situacijama", koji se održava od 12.-15.09.2017 godine u Sarajevu. Cilj treninga je upoznavanje i savladavanje novih tehnika i sistema priremnosti u takvim situacijama, te pravovremeni odgovori koji zahtjevaju adekvatno znanje i vještine.

Niz zakona, te međunarodnih standarda i operativnih procedura postoje kako bi se smanjio rizik od prirodnih i drugih katastrofa, međutim, situacija u praksi pokazuje da ostaje još mnogo toga da se napravi kako bi se postigao što bolji efekat. Kako bi unaprijedili vlastite kapacitete međunarodna organizacija „Save the Children“ je organizovala ovu obuku sa ciljem savladavanja osnovnih principa i koraka kako bi se što efikasnije odgovorilo na krizne situacije.

Obuka se takođe provodi u saradnji sa Ministrstvom  sigurnosti BiH, a pored našeg tima na obuci učestvuju i drugi saradnici i partneri Omladinskog centra „Vermont“ kao što su udruženje Altruist iz Mostara,  Otaharin iz Bijeljine, Nova generacija iz Banjaluka i drugi.

„Ova obuka će nam donijeti priliku za razmjenu iskustava sa drugim organizacijama koje će nam dakako služiti kao primjeri koje možemo koristiti u praksi ukoliko nam budu potrebni. Dobili smo uvid u neke međunarodne principe i procedure koje se koriste u drugim zemljama koje su neophodne za pravovremeno i efikasno reagovanje u kriznim situacijama kada su u pitanju prirodne katastrofe kao što su npr. poplave i slično“ rekla je Milica Uljar, zaposlenica Omladinskog centra „Vermont“

Galerija slika