Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
sreda, februar 20, 2019
ponedeljak, 04 septembar 2017 13:51

Kuda idu Romi u BiH?

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U organizaciji kancelarije za romske inicijative Fonda otrvoreno društvo od 4. do 6. septembra u Beogradu održava se drugi sastanak koordinatora Nacionalnih koalicija civilnog društva. Direkotr Omladinskog centra „Vermont“ zajedno sa predstavnicima Kali Sare ovom sastanku prisustvuje kao predstavnikici nevladinih organizacija iz Brčko distrikta i Bosne i Hercegovine, dio su koalicije civilnog društva u Bosni i Hercegovini koja predstavlja stanje Roma u našoj državi. Nacionalne koalicije civilnog društva djeluju u okviru projekta Integracija Roma 2020 koji se sprovodi u sedam država Evrope

Projekt Integracija Roma 2020, kojeg provodi Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) uz financijsku potporu Europske unije i Fondacije Otvoreno društvu, ima za cilj doprinijeti smanjenju socioekonomskog jaza između romske i ne-romske populacije na zapadnom Balkanu i Turskoj te ojačati institucionalne obaveze vlada da inkorporiraju i donesu konkretne ciljeve za integraciju Roma u svoje glavne razvojne politike.

Romi su stalno suočeni s društvenom isključenošću, diskriminacijom, segregacijom i marginalizacijom. Iako su Dekada za uključivanje Roma 2005-2015 i proces pridruživanja EU uspostavili temeljne politike, institucionalne dogovore i dijalog o pitanjima Roma, utjecaj na rješavanje ovog problema ostaje ograničen. Razlog se nalazi u izolaciji i nerješavanju pitanja Roma od strane zvaničnika i javnih politika, budžeta, usluga i administracije, što i predstavlja izazov projekta Integracija Roma 2020.

Specifični ciljevi sastanka na kojem prisustvuje i direktor OC “Vermonta” jesu sagledati kako se projekat odražava u nacionalom kontekstu i regionalnom nivou, utjecaj projekta na prioritete Roma u pogledu rješavanja problema s kojim se susreće spomenuta populacija u okviru regionalnih vlada i uloga koju EU igra u tome, procjena dosadašnjeg djelovanja i inicijativa Vijeća za regionalnu saradnju i predlaganje načina za poboljšanje njegovog rada, izrada strategije kako najbolje pozicionirati napore civilnog društva za poboljšanje nacionalnog zagovaranja i sudjelovanja u integraciji Roma 2020, te rasprava o zajedničkim inicijativama, razmjena iskustava i dobrih praksi.        

Ovaj sastanak i projekat predstavljaju nastavak djelovanja Omladinskog centra “Vermotn” na polju borbe za prava marginalizovanih grupa društva i jedan od načina da se pokušaju trajno riješiti problemi ove populacije koja čini veliki dio stanovništva Brčko distritka.

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici