Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, februar 18, 2019
petak, 14 jul 2017 10:17

Novi projekt Omladinskog centra „Vermont“: INFO PULT

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Omladinski centar „Vermont“ uz tehničku i financijsku podršku GIZ Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH počinje od Jula mjeseca ove godine sa implementacijom projekta pod nazivom „Info i help tačka za povratnike, migrante i druge socijalno ranjive kategorije.“

Ideja za projekt je prizašla iz razloga zato što su prethodna istraživanja pokazala da sve više bosanskohercegovačkog stanovništva odlazi na ilegalni rad i život, odnosno zarađivanje novaca u Njemačku kao i druge zemlje koje su članice Europske Unije.  Razlozi koji su se pokazali kao najčešći su svakako loš ekonomski status države u kojoj živimo, nezaposlenost, kao i niska primanja, te visoki standardi koje je nemoguće pratiti.

GIZ Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH koji sporovodi projekte ovih tematskih cijelina u sklopu regionalnog projekta „Socijalna prava za ranjive grupe (SoRi)“ smatra da  nevladine organizacije predstavljaju poveznicu između državnih institucija i ovih kategorija stanovništva. „Vermont“ su prepoznali kao adekvatnog partnera za ovu problematiku obzirom da već od Januara mjeseca ove godine sporovode projekt pod nazivom „Prevencija iregularnih migracijskih kretanja“  koji se bazira na savjetodavnom i individualnom radu sa obiteljima zahvaćenim ilegalnim vidom zarađivanja novca i odlazaka u druge razvijene zemlje. Također, „Vermont“ od 2015. godine ima projekt „Dnevni  centar za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i oni koji su u riziku da to postanu“ gdje je dio rada posvećen ovoj tematici i radu sa pomenutim kategorijama stanovništva.


Važno je istaknuti da državni organi jesu svjesni ovog problema, ali nemaju jasno postavljene mehanizme kako se boriti protiv ovog fenomena, koji osim što smanjuje broj stanovnika u BiH gradovima, time naravno i odnosni potencijalnu radnu snagu, te ekonomski i demografski osnažuje druge zemlje.

Direktor Omladinskog centra „Vermont“, Damir Radenković navodi da je „zaista potrebna pomoć ovoj populaciji stanovništva u vidu administrativne pomoći i informacija koje će im pomoći u boljoj adaptaciji i integraciji u društvo nakon što se prisilno ili dobrovoljno vrate u svoje zajednice iz koje su izbivali i po nekoliko godina.“

Neke od projektnih aktivnosti su uspostava info pulta koji će biti direktno usmjeren na stanovništvo koje treba informacije vezane za ovu problematiku, kao i niz uličnih akcija i sastanaka koji bi za rezultat trebali imati upoznavanje nadležnih institucija i  šireg građanstva sa ovom temom. 

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici