Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, februar 18, 2019
petak, 30 jun 2017 07:06

Imate li vremena za kafu?

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Mreža omladinskih organizacija ,,Promoviši pozitivno'' u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozvali su donosice odluka na „kafu“. „Kafa sa donosiocima odluka“ održana je u u bašti motela Cicibela 28. juna 2017. godine u 12.00 sati, a cilj događaja je bio uspostavljanje dijaloga i razvijanje saradnje mrežnih organizacija sa Vladom Brčko distrikta. Ovo neformalno druženje bi trebalo imati za rezultat neposredniju saradnju sa gradonačalnikom i šefovima Odjeljenja u cilju bolje saradnje civilnog sektora i predstavnika vlasti Brčko distrikta. Ispred kabineta gradonačalenika sastanku je prisustvovao savjetnik za nevladin sektor Nemanja Damjanac koji je rekao: „da je ovo divna prilika da se usklade želje, zahtjevi i ideje civilnog sektora sa mogućnostima Vlade Brčko distrikta, te da će nastojati da u budućem periodu ovakava druženja organizuju ispred kabineta gradonačelnika jednom mjesečno.“

Ispred Odjeljenja za obrazovanje prisustvovao je šef Odjeljenja Senad Osmanović koji je izrazio: „spremnost za saradnju sa civilnim sektorom, te istakao da u budućem periodu se mora pojačati kontrola ulazaka nevladinih organizacija u sistem obrazovanja i na taj način će samo nevladine organizacije koje imaju kvalitetne programe dobiti mogućnost saradnje.“

Gospođa Amra Abadžić ispred Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu je iznijela  zanimljiv načine saradnje sa civilnim sektorom u dijelu zapošljava, sporta i kulture, te uključenje organizacija civilnih društva koji se bave ovom tematikom u uključenje u Privredni savjet Brčko distrikta.

Odjeljenje koje se neposredno bavi kontrolom i unapređenjem civilnog sektora u Brčko distriktu predstavljali su v.d. šefice Pododjeljenja Jelica Marić i referent za problematiku mladih Sead Ušanović. Dogovoreno je da se civilni sektor uključi u sve aktivnosti za koje Odjeljenje ima zakonsku obavezu nastalu usvajanjem Zakona o mladima Brčko distrikta, a to je organizacija Vijeća mladih Brčko distrikta, uspostavu baze omladinskih nevladinih organizacija, te izradu Strategije za mlade Brčko distrikta. Istaknuto je da Strategiju treba da rade mladi koji ekzistiraju u Brčko distriktu, a da se uporedo izradom iste pristupi izradi Zakona o volontiranju Brčko distrikta.

Kristina Barišić ispred Mreže „Promoviši pozitivno“ istakla je zadovoljstvo realizacijom današnjih aktivnosti, te spremnošću svih u Vladi Brčko distrikta da sarađujući sa organizacijama civilnog društva unaprijede život građana Brčko distrikta. „Posebno ističem aktivnosti izrade Zakona o volontiranju jer će se na ovaj način vrednovati volonterski rad u dijelu radnog iskustva i pripavničkog radnog staža, te na taj način bodovati prilikom zapošljavanja.“
Sljedeća kafa s gradonačelnikom bi trebala da bude realizovana povodu 12. avgusta odnosno Svjetskog dana mladih, a pozive za realizaciju istog očekujemo od gradonačelnika Brčko distrikta.

Zaključci do kojih se došli na ovom događaju su sljedeći: da je potrebno nastaviti s praksom održavanja sastanaka sa predstavnicima lokalne vlasti na ovaj način; da je vrlo bitno potpisati sporazum o saradnji između Vlade Brčko distikta BiH i mreže „Promoviši pozitivno“, te  uključiti Mrežu, kao i predstavnike civilnog društva, prilikom izrade Vladine Strategije za mlade Brčko distrikta BiH; da je neophodno razmotriti način za uključivanje aktivnosti Mreže u godišnje sportske i kulturne manifestacije u Brčkom od sljedeće godine i naravno istaknuti spremnost Odjeljenja za obrazovanje Brčko distrikta BiH za saradnju sa mrežom „Promoviši pozitivno“.

Mrežu ,,Promoviši pozitivno'' čine organizacije nevladinog sektora i u Brčko distriktu sprovode aktivnosti čiji je cilj promoviranje tolerancije, uvažavanje različitosti i borba protiv predrasuda. Mreža je do danas organizovala niz aktivnosti na širenju pozitivnih vrijednosti u saradnji sa lokalnim vlastima i drugim organizacijama civilnog društva i takođe je ovom prilikom predstavila svoj rad. 

Galerija slika

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici