Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, februar 18, 2019
četvrtak, 13 april 2017 13:33

„Zaštiti moja prava“

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Obzirom na cilj  i misiju da unaprijedimo sigurnost građana i djece, Resursni centar sprovodi projekat „Zaštiti moja prava“, podržan od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Kroz ovaj projekat sprovedeno je istraživanje o stanju dječijih prava u Brčko distriktu,  te je održana prezentacija na istu temu  12.4.2017.godine u prostorijama  „Kutka“ Brčko distrikta BiH kojoj su prisustvovali : Policija Brčko distrikta BiH, Šef pedagoške institucije, pedagozi,psiholozi određenih škola, te predstavnici medija.

O pravima djeteta, djeca i mladi najčešće su doznali u školi i porodici, te upravo njih, pored predstavnika vlasti smatraju najodgovornijima za poštivanje dječijih prava. Mladi u Brčko distriktu su u anketi  naglasili da najveće povjerenje imaju u svoje roditelje, a najmanje u političare. Stoga ne iznenađuje podatak da polovina ispitanih smatra da vlast prilikom odlučivanja i donošenja odluka ne uključuje mlade u razmišljanje o svojim potrebama.

„Zaključak do kojeg smo došli jeste da mladi trebaju više da se uključe, tj.da ih vlast više uključi u proces odlučivanja o dječijim pravima.  Po Konvenciji o ljudskim pravima postoje: zaštitna, razvojna, prava preživljavanja. Mi smo došli do saznanja da su najviše ugrožena upravo  prava sudjelovanja i odlučivanja o svakodnevnom životu“, kaže moderatorica Resursnog centra Milica Uljar. 

Poslednji put izmenjeno četvrtak, 13 april 2017 13:38

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici