Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, februar 18, 2019
četvrtak, 13 april 2017 10:51

Budžet za građane

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako Omladinski centar „Vermont“  radi na aktivnijoj saradnji građana i Vlade Brčko distrikta BiH, aktivno se uključio održavanju konferencije pod nazivom „Budžet za građane-Upoznaj se i djeluj“ koja se održala u utorak 11.4.2017.godine u hotelu Europe-Sarajevo, sa željom da se isti sprovede i u Brčko distriktu.

  

 Dokument „Budžet za građane“ na jednostavan način prikazuje budžet Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave, predstavlja još jedan korak u povećanju transparentosti rada, te ima za cilj da cjelokupnoj javnosti omogući bolji uvid i razumijevanje na koji način se planira, raspodjeljuje i troši novac oporeskih obveznika.

 Tematske oblasti kojih smo se doticali bile su: 1) Transparentnost budžetskog procesa u Bosni i Hercegovini, 2) Praktične smjernice i iskustva izrade Budžeta za građanje u BiH, 3) Prakse i primjeri izrade Budžeta za građane iz regije i svijeta.

 Zahtjevi koji se stavljaju pred institucije BiH jesu: napraviti otvorenu, troškovo efikasnu i transparentnu javnu upravu koja će služiti u najboljem interesu građana.

 Jedna od glavnih reformskih oblasti i za naredni period je upravljanje javnim finansijama. Cilj je osiguranje održivosti javne potrošnje i unapređenje finansijske odgovornosti kroz jačanje upravljačkih i konttolnih mehanizama, stvaranje preduslova za razvoj efektivnog i ciljno orijentisanog sistema javnih finansija i sanjenje poreskog opterećenja rada.

Građani žele da znaju i odlučuju o tome kako će se trošiti njihov novac. Koordinatorica programa Mustafić Alma ispred Omladinskog centra „Vermont“ Brčko distikt BiH izjavila je da je je osnovni preduslov učešće građana  u procesu odlučivanja o budžetu njihova informisanost. U skladu s tim, zadatak organa vlasti jeste da obezbijedi javnost rada i pruži informacije o svim bitnim pitanjima u procesu kreiranja, usvajanja i izvržavanja budžeta.

 

 

 

 

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici