Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, februar 18, 2019
sreda, 12 april 2017 10:49

MEĐUNARODNI DAN DJECE ULICE

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međunarodni dan djece ulice, 12. april, obilježava se s ciljem podizanja svijesti i skretanja pažnje nadležnih institucija na problem djece uključene u život i rad na ulici, koja odrastaju bez odgovarajuće skrbi, uskraćena za osnovna ljudska prava i koja su često žrtve različitih oblika eksploatacije i nasilja. Ovaj značajan datum za djecu ulice ustanovljen je od strane Konzorcijuma za djecu, globalne međunarodne mreže posvećene ostvarivanju prava djece uključene u život i rad na ulici.

U gradovima širom Bosne i Hercegovine svakodnevno se mogu vidjeti djeca koja su uključena u život i rad na ulici, što je posljedica teške socio-ekonomske situacije.  Upravo su ta djeca prinuđena da skrbe za svoje porodice čime im se onemogućava da odrastaju u sigurnom okruženju. Nažalost ˝djeca ulice˝ nisu prepoznata kao posebna kategorija ni u jednoj međunarodnoj konvenciji, kao ni zakonodavstvu BiH, pa samim time ne uživaju ni posebnu zaštitu.

Budući da je evidentan porast djece koja žive i rade na ulici, kao odgovor na njihove probleme Omladinski centar „Vermont“  već drugu godinu zaredom provodi projekat Dnevnog centra za djecu ulice u Brčko distriktu.  Centar obezbjeđuje edukativne, kreativne i rekreativne aktivnosti, održavanje lične higijene i obrok svojim korisnicima. Posebna pažnja je posvećena omogućavanju pristupa zvaničnom obrazovnom sistemu, te sistemu socijalne i zdravstvene zaštite. S ciljem unaprjeđena sistemske politike koja će voditi što kvalitetnijem životu djece koja su uključena u životu i rad na ulici želimo da naš centar bude prepoznat i podržan od strane nadležnih vlasti i lokalne zajednice kao jedna vrste usluge u sistemu socijalne zaštite.

Na području Brčko distrikta Dnevni centar koji vodi Omladinski centar „Vermont“ predstavlja jedino organizirano mjesto pružanja pomoći djeci ulice i djeci koja su u riziku da to postanu. Pozivamo vladu i društvo u cjelini da se združe i ustanu za prava djece ulice širom svijeta. Djeca ulice su tu sa nama, stoga otvorimo oči. Neka se čuje i njihov glas!”

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici