Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, februar 18, 2019
utorak, 11 april 2017 09:45

Umjesto godina brojimo uspjehe!

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Omladinski centar „Vermont“ danas slavi 24. godišnjicu rada. Rastućim entuzijazmom, kapacitetima i timom mladih ljudi koji slijede organizacijsku misiju, stvorili smo ambijent u kojem, umjesto godina brojimo uspjehe.

Zadovoljni korisnici, partneri i saradnici jesu pokretačka snaga koja nas iznova motiviše da budemo bolji i napravimo korak dalje. I dok slijedimo strateške i operativne ciljeve i fokusiramo pažnju u željenom pravcu, istovremeno stvarajući mondenska bića, malo je vremena da se stane i pogleda unazad.. No, danas, imamo izgovor!

A kada se već osvrnemo, shvatamo koliki smo pomak zapravo napravili. Ogroman trud i volonterski rad generacija i generacija, uložen je da se o Vermontu danas govori sa poštovanjem i priznanjem. Na vrijeme shvativši da je okosnica razvoja civilnog društva namicanje sredstava izvan lokalne zajednice, radili smo prevashodno na sebi, učili iz vlastitih i tuđih iskustava i sticali povjerenje međunarodnih organizacija i donatorskih kuća. Projekti su i tada i sada jedini izvor finansiranja organizacije. A s većim brojem projekata i godišnjim budžetima, rasli smo i mi sami. Sticanjem statusa „punoljetne“ organizacije, stigla su i prva ozbiljna priznanja. Ukazanim povjerenjem Evropske unije trasirani smo put evropskim fondovima u Distriktu. Uslijedio je logičan slijed događaja, širenje donatorske mreže, rad na osnaživanju i umrežavanju civilnog društva, i znatno unapređenje međusektorske saradnje.

Iz ove perspektive, evidentno je, da skoro nema aspekta i područja rada na razvojnom putu zajednice, gdje nismo dali doprinos. Omladinski aktivizam, volonterizam, prevencija i očuvanje zdravlja mladih, neformalno obrazovanje, ljudska prava, antidiskriminacija, sport, kultura, ekologija, socijalna zaštita... Etiketiraće nas da svaštarimo, čak i danas, ako! Poenta je da ne čekamo skrštenih ruku, moleći da neko ili nešto riješi problem, razlog je što smo naučeni da samoinicijativno djelujemo i proaktivno stvaramo, i sreća je da privlačimo ljude sličnog senzibiliteta i energije.

Danas, djelujemo i stvaramo u jednom posebnom okruženju - onom koje je ispunjeno marljivim i pozitivnim individualcima, inspirišućim energijama i dragocjenim iskustvima. Strast prema projektima i posvećenost korisnicima garantuje da ćemo sagledati sve aspekte njihovih problema i potreba, te isporučiti im dodatnu uslugu.

U nemogućnosti da izlistamo sve pojedinačno, nećemo pomenuti nikog posebno, ali se želimo zahvaliti svima koji su doprinijeli da danas budemo to što jesmo. Posebno hvala za svaku vrstu pomoći, sugestiju, podršku, riječi hvale. Hvala i za kritiku, ona nas posebno stimuliše.

Uz uvjerenje da najbolje tek slijedi!

BUDITE DIO NAS!

Poslednji put izmenjeno utorak, 11 april 2017 09:56

1 Komentar

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici