Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, novembar 19, 2018
petak, 17 mart 2017 09:57

Zagovaranjem do budžeta za građane i građanske participacije

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Direktor Omladinskog centra „Vermont“ Damir Radenković je 16. marta uzeo učešće na četvrtom po redu sastanku mreže u sektoru upravljanja javnim finansijama – planiranje i izvršenje budžeta, koji je organizovala Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI), a u okviru programa održivosti civilnog društva (CSSP) finansiranog od strane USAID-a.

Na sastanku je prezentovan presjek dosadašnjih aktivnosti na BzG-u i kampanji usmjerenoj na povećanje stepena realizacije revizorskih preporuka, te planiranje zagovaračkih aktivnosti Mreže za budžetsku odgovornost u narednom periodu. Nakon toga uslijedila je diskusija i osvrt na aktuelne probleme u sektoru javnih finansija.

U okviru svojih aktivnosti na Projektu održivosti civilnog društva, napomenuto je da Fondacija CPI zagovara uvođenje Budžeta za građane, kao obaveznog dokumenta u budžetskom ciklusu u Zakon o budžetima Federacije Bosne i Hercegovine, Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske i Zakon o budžetu Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

„Ovaj budžet predstavlja ključni instrument pomoću kojeg bi javnost trebala da ima pravo na sveobuhvatne, tačne i korisne informacije koje se odnose na to kako vlada upravlja i troši javna sredstva, a ujedno pomenuti budžet bi činio mehanizam čija je svrha da osigura da informacije o budžetu, koje prezentuje vlada, budu pristupačne, korisne i razumljive što većem dijelu javnosti. Potrebno je sprovoditi temeljne zagovaračke aktivnosti da ovaj budžet postane realnost u većini gradova Bosne i Hercegovine, a ne samo u pojedinim, kako se to danas čini“ istakao je Radenković.

Poslednji put izmenjeno petak, 17 mart 2017 10:07

1 Komentar

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici