Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, februar 18, 2019
petak, 10 februar 2017 08:42

Samoodbranom do samopouzdanja

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Omladinski centar "Vermont" u saradnji sa Specijalnim jedinicama američke mornarice "FOKE" održao je po drugi put besplatan pokazni čas samoodbrane za žene. Pored specijalne američke jedinice, času je prisustvovao i KAPAP - Krav Maga instruktor, Slobodan Garić iz Brčkog.

Na času se imalo priliku naučiti osnovne tehnike i načine samoodbrane u odnosu na znatno snažnije napadače. Takođe, instruktori su učesnicama pokazali kako se ponašati u neugodnim situacijama, te kojim tehnikama žene mogu uticati na prevenciju i smirivanje sukoba. Naglašeno je, ipak, da je najbolji izbor za samoodbranu izbjegavanje opasnih situacija. Osim tehnika, žene su upoznate sa načinima ponašanja i razmišljanja u stresnim situacijama, te kako koristiti verbalnu i neverbalnu komunikaciju u sprječavanju napada.

Znamo da  ne možemo držati baš sve konce naših života u rukama, ali to ne znači da ih moramo potpuno ispustiti iz ruku. Iako je dobro izbjegavati situacije koje bi mogle dovesti do nasilja, nekad je sukob neizbježan, stoga se do danas pojavio veliki broj vještina samoobrane za žene. Sistem samoobrane postaje sve popularniji u svijetu  i za žene je jako koristan, jer je razrađen tako, da bi i oni koji su manji i slabiji mogli imati šansu protiv moćnijeg napadača.

Na ovaj način učenjem vještina samoodbrane s jedne strane, te pružanjem psihosocijalne podrške s druge strane, postižemo zaokruženi proces osnaživanja žena za izlazak iz kruga nasilja.

Planiramo nastaviti dobru saradnju sa Specijalnom jedinicom američke mornarice „FOKE“, te u narednom periodu organizovati još ovakvih časova, a sve s ciljem sprečavanja i zaštite žrtava svih oblika nasilja, te pružanje podrške i pomoći organizacijama i institucijama u uspostavljanju efikasne saradnje i usvajanja sveobuhvatnog pristupa u suzbijanju nasilja nad ženama.

Poslednji put izmenjeno petak, 10 februar 2017 08:47

Galerija slika

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici