Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, februar 18, 2019
subota, 03 decembar 2016 07:52

3. decembar - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Napisao  vermont
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

"Ako ste uzeli moje mjesto, uzmite i moju invalidnost!"

Govoreći o osobama s invaliditetom govorimo zapravo o osobama s tjelesnom invalidnošću, osobama s kroničnim bolestima, osobama s oštećenjima sluha, osobama s oštećenjima vida, osobama s intelektualnim poteškoćama i osobama s višestrukim oštećenjima.  Osobe s invaliditetom muku muče sa nesavjesnim vozačima koji nepropisno parkiraju automobile na trotoare ili zauzimaju parking mjesta predviđena za njih, što predstavlja sve veći problem u kretanju ove kategorije stanovništva.

Oni najviše koriste prilagođena vozila za obavljanje svakodnevnih životnih obaveza i potreba, te im svaka barijera otežava kretanje i donosi novi problem. Međutim, da bi lica sa invaliditetom u potpunosti mogla da se koriste svojim pravom, neophodno je raditi na mijenjanju svijesti i stava vozača masovne populacije prema vozačima sa invaliditetom. Svaki vozač bi morao biti svjestan poteškoća koje imaju osobe s invaliditetom sudjelujući u prometu i mora voditi računa o svome ponašanju.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, širom svijeta obilježava se 3. decembra, a ovaj dan ima za cilj da promovira razumijevanje problema invaliditeta i mobilizira podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Ovaj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, a to su prije svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.

Stoga, Omladinski centar „Vermont“ ovom prilikom želi pohvaliti inicijativu JP Putevi, kojom su postavivši table s porukom vozačima koji čine prekršaj uspjeli doprinijeti širem građanstvu i time pokazali da je i Brčko grad koji je senzibilan i brine o svojim stanovnicima na iskren i ispravan način. Nadamo se, da će ovaj pozitivan primjer slijediti i ostali organi vlasti, te reagirati po pitanju diskriminacije i degradacije osoba s invaliditetom u ostalim sferama problema koje muče ovu populaciju stanovnika našeg grada.

Poslednji put izmenjeno subota, 03 decembar 2016 08:13

Galerija slika

Ostavi komentar

Uvjerite se da ste unijeli neophodne podatke u polja označena sa zvjezdicom(*).
Dozvoljen je i bazični HTML kod.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici