Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
sreda, april 24, 2019
Arhiva Vijesti Performans "S druge strane granice": Ostankom u BiH možemo doprinjeti promjeni

                                             

Preko 250 mladih, kao i predstavnika institucija Brčko distrikta učestvovali su na aktivnostima Omladinskog centra „Vermont“. Udruženje „Mladi Tuzle“ u suradnji sa pozorištem mladih Tuzle u svom performansu imali su priliku dočarati surove uslove koji očekuju sve one koji planiraju napustiti državu, te težinu uslova života u azilu. Predstava je održana u prostorijama gradskog Omladinskog centra u kino Sali, a istoj su imali priliku prisustvovati svi zainteresovani građani.

Masovni odlazak građana a posebice mladih Bosne i Hercegovine u zemlje Evrope, trenutno predstavlja jedan od gorućih problema sa kojima se suočava naša država. Upravo ova problematika predstavlja izvor inspiracije na osnovu koje je i zaživio ovaj pozorišni performans.

U centru zbivanja ovog performansa su osobe sa različitim životnim pričama koje su se usred iznenadnih okolnosti našli u azilu. Njihove životne priče prenosi novinarski tim iz BiH koji je došao da njihova iskustva dokumentuje . Kroz ovaj izuzetno realističan performans koji uistinu oslikava sadašnjicu Bosne i Hercegovine, svi prisutni imali su priliku doslovno svjedočiti životu u azilu. Unatoč svemu, Njemačka nije obećana zemlja, te da odlazak u istu ne garantuje bolju budućnost. Svakako situacija je znatno drugačija od zamišljene, a život u azilu je daleko od obećane zemlje koju mnogi očekuju kada se odluče na odlazak van granica BiH.

U nastavku zaista odlične predstave, srednjoškolci su svojim performansom dočarali momente prosvjetljenja, realizacije da Njemačka ipak nije idealna za život, cijene su više a doprinosi u azilu izuzetno mali, ali tek kada požele da se vrate, tek tada nastupaju pravi problem. Pošto neki od njih ne prođu svu pravnu procedure, u Bosni ostaju bez svega. Odjavljeni su sa biroa, gube pravo na zdravstveno osiguranje, djeca bivaju isključena iz obrazovnog sistema, izgubili su svu imovinu. Takvi ljudi se tada ne nalaze nigdje. Nemaju pravo na azil, a u Bosni su izgubili sve.

Realna situacija koja će zasigurno zadesiti sve koji se odluče na odlazak u “obećanu zemlju”, jeste da nikada neće biti ravnopravni većinskom društvu. Pored toga Njemačku je zahvatila izbjeglička kriza. Zemlje sa područja Balkana nisu njen prioritet. Pomoć će prije biti pružena nekom drugom.

Svakako važno je napomenuti da je performans zasnovan na istraživanjima sprovedenim od strane organizatora, a svakako, naš i vaš Omladinski centar “Vermont” u suradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, realizuje projekat Info-desk za potencijalne migrante i povratnike u/iz EU. Projektna aktivnost se realizuje na području Brčko distrikta a njom su zahvaćeni građani, sa fokusom na migrante i socijalno osjetljive kategorije.Cilj projekta je skrenuti pažnju na posljedice ilegalne migracije i pružiti informacije potencijalnim migrantima i povratnicima u/iz zemalja EU o koracima koje trebaju poduzeti kako bi regulisali svoja prava: pravo na zdravstveno osiguranje, prava iz oblasti socijalne zaštite (dječiji dodatak, stalna novčana pomoć...), pravo na nastavak redovnog školovanja.Aktivnost se ralizuje u okviru Projekta „Socijalno uključivanje - pravo, a ne privilegija“ podržanog od strane njemačke organizacije GiZ u okviru regionalnog projekta SoRi.

Na kraju, mladi koji su učestvovali kao izvođači predstave svojim sugrađanima koji planiraju napustiti granice naše države poručuju: I kada odete , za njih, predstavljate višak. Razmislite na kraju, da li je bolje u Bosni i Hercegovini popravljati stvari ili ih u Njemačkoj graditi iznova ?

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Saradnici

Medijski saradnici