Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
sreda, april 24, 2019
Arhiva Vijesti PROJEKT „STOP KORUPCIJI“ I U DISTRIKTU

Omladinski centar „Vermont“ je povodom početka implementancije projekta „STOP KORUPCIJI“, danas, 16.03.2011. godine, održao  press konferenciju u Sali Provredne komore Brčko distrikta BiH, sa početkom u 11:00h.

Cilj projekta je podizanje svijesti šire javnosti o štetnosti korupcije, te izradi antikoruptivnih mjera u oblasti zdravstva i obrazovanja Brčko distrikta BiH. Namjera je pridonjeti demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljem razvoju u Bosni i Hercegovini, putem podsticanja građanskog obrazovanja i aktivizma u suzbijanju korupcije na području distrikta BiH. Važno je napomenuti da je projekat podržan od strane CCI - Centar Civilnih Inicijativa BiH. Press konferencijom su predvodili članovi projektnog tima Koordinator Boro Ristić, te stručni saradnik za medije Branka Đukić.

Projekat će se realizovati u periodu od 9 mjeseci, počevši od marta 2011. godine, gdje ćemo nizom aktivnosti, a u saradnji sa relevantnim institucijama distrikta doprinjeti suzbijanju fenomena korupcije kod nas.

Vodeći se istrazivanjima i analizom relevantnih procedura, projekat će se fokusirati na sektor obrazovanja i zdravstva. Saradnici na projektu će biti predstavnici pomenutih institucija, koji će u saradnji sa članovima projektnog tima izraditi antikoruptivne mehanizme kako bi zajedničkim snagama doprinjeli suzbijanju korupcije na ovim nivoima. Aktivnosti će uključiti i predstavnike 24 lokalnih mjesnih zajednica, koji će edukativnim treninzima prikupiti informacije, i upoznati se sa postojećim mehanizmima u borbi protiv ovog fenomena, kako bi i nakon implementacije projekta održavali edukativne radionice u svojim mjesnim zajednicama i na taj način doprinjeli aktivizmu gradjana na ovom polju.  Planirana je i uspostava Info linije već od 01. 04.2011. godine na koju će građani moći prijaviti vlastita iskustva ili oblike korupcije iz njihovog okruženja, te bez straha od reakcije dobiti informacije kako da iste oblike korupcije izbjegnu, prevaziđu ili eventualno sankcionišu.

Neki od očekivanih rezultata projekta su: Usvojiti set antikoruptivnih mehanizama u Zdravstvenom centru i Ekonomskom fakultetu, podignuti svijest šire javnosti Brčko distrikta o štetnosti korupcije, edukovati minimalno 240 osoba u 24 mjesne zajednice za aktivnu borbu protiv korupcije u zdravstvu i obrazovanju, edukovani predstavnici sektora zdravstva i obrazovanja o primjeni usvojenih antikoruptivnih mjera.

Planirano je kontinuirana saradnja sa predstavnicima svih medijskih kuća, kako bi javnost bila upoznata sa aktivnostima i rezultatima istih.

P A R T N E R I



_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________



Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Saradnici

Medijski saradnici