Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
subota, april 20, 2019
Arhiva Vijesti Svjetski Dan Srca

Srcani udar ili infarkt miokarda je jedna od manifestacija ishemijske bolesti srca koje je najcešci uzrok smrti u civilizovanom svetu. Najcešci uzrok infarktu je zakrcavanje krvnih sudova (ateroskleroza) koji snabdevaju krvlju srcani mišic. Zakrcivanje krvnih sudova zapocinje još u ranoj mladosti, jace se ispoljava posle 30 godina, a kasnije se sve brže razvija.

 

 

 

Infarkt srca nastaje kada dođe do pucanja plaka na aterosklerotskoj promeni, tada se sadržaj plaka oslobodi i zapuši neku od koronarnih arterija. Deo srca koji ona ishranjuje ubrzo odumire (nastaje nekroza). Drugi, ređi, uzrok je grcenje srcanog mišica oko arterije, a postoje i neki drugi sasvim, sasvim retki uzroci.Postoje izvesni faktori koji ubrzavaju ovu bolest a to su:

porodicna sklonost ka oboljenju, jer je bolest cecše ispoljena u pojedinim porodicama,

cešce je zapaženo oboljenje kod gojaznih osoba, kao i kod osoba sa povišenim masnim materijama u krvi.

Povišeni krvni pritisak znacajno doprinosi ovom oboljenju.

Bolest se cešce javlja kod strasnih pušaca, koji puše veci broj cigareta,a posebno ukoliko je pušenje prisutno više godina.

Kod bolesnika od šecerne bolesti cešci je infarkt, narocito ako se bolest neredovno leci, pri cemu kod njih prolazi sa slabije izraženim bolovima, ili cak i bez njih.

Fizicka neaktivnost i cesti psiho stresovi takode su dokazani kao faktori koji favorizuju bolest. Pregled srca i EKG možete uraditi svakim radnim danom u Domu Zdravlja u Brčkom i pritom ćete samo platiti participaciju 0,5KM, i na  taj način najbolje preventivno djelovati na očuvanje sopstvenog zdravlja.

 

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Saradnici

Medijski saradnici