Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
sreda, februar 20, 2019
ponedeljak, 10 decembar 2018 16:05

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, korisnici usluga Dnevnog centra Brčko održali su pres konferenciju za predstavnike medija našeg grada.

Nakon uvodnog pozdravnog govora organizatora aktivnosti započet je program gdje su vodeću riječ imali korisnici Dnevnog centra Brčko. 

Učenici i korisnici usluga Dnevnog Centra Brčko kolažom recitacija, iznjeli su svoja mišljenja i viđenje o tome šta za njih predstavljaju ljudska prava te, simpatičnim pjesmicama i izjavama za medije, u svojstvenom duhu obilježili ovaj značajan datum koji se tradicionalno obilježava 10. decembra.

Glavni cilj ove aktivnosti bio je dati priliku onima čiji glas ne dopire do većine,način da pozitivne poruke prenesu široj javnosti.

Važno je napomenuti da je rad Dnevnog centra podržan od strane međunarodnih organizacija Save the Children i GIZ(GmbH) a programi koji za cilj imaju podsticanje socijalne inkluzije kroz kulturne, kreativne, rekreativne i informativne aktivnosti organizujemo u sklopu Regionalnog projekta "Socijalna prava za ranjive grupe" (Sori).

petak, 19 oktobar 2018 08:27

Danas smo u saradnji sa Policijom Brčko distrikta BiH, organizacijama "Emmaus" iz Doboja i" Lara" iz Bijeljine organizovali uličnu akciju. Ulična akcija je održana povodom obilježavanja dana borbe protiv trgovine ljudima a pripremljeni informativni materijal je dijeljen kako bismo građanima podigli svijest o tome da je ovaj fenomen prisutan i u našem gradu. 

Omladinski centar „Vermont“ aktivno sarađuje sa drugim institucijama i ustanova na borbi protiv korupcije i trgovine ljudima, te zajedničkom uličnom akcijom smo građanima skrenuli pažnju da se i oni trebaju uključiti u akcije koje za cilj imaju prevenciju i smanjenje trgovine ljudima.

četvrtak, 11 oktobar 2018 08:12

Za potrebe projekta "Bright4All - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini" objavljen je poziv za konsultanta za pružanje direktne pomoći radnim grupama i institucijama koje vode procese za uspostavu referalnih mehanizama za djelovanje u slučajevima napuštanja školovanja i obrazovnog procesa, u ciljanim zajednicama: Brčko Distrikt BiH, Bihać i Bijeljina.


Javni poziv možete pronaći na sljedećem linku:


https://nwb.savethechildren.net/jobs/job-details/146

četvrtak, 04 oktobar 2018 11:48

Povodom Dječije sedmice, djeca korisnici Dnevnog centra su posjetili frizerski kabinet JU „Poljoprivredne i medicinske škole“ u kojem učenici obavljaju praksu.

Djeca korisnici Dnevnog centra su većinom djeca iz marginalizovanih i ugroženih grupa, te nisu u mogućnosti da posjećuju frizerske i kozmetičke salone kako bi uživali usluge istih, te je bila prilika da im priredimo lijepu aktivnost kako bi im podigli svijest da smo svi jednaki i da zaslužujemo isti tretman u društvu.

četvrtak, 04 oktobar 2018 06:20

Omladinski centar „Vermont“ za djecu korisnike Dnevnog centra kontinuirano organizuje sportske aktivnosti sa klubovima i organizacijama Brčko distrikta BiH, a na jučerašnji dan je održan trening košarke sa košarkaškim klubom „Lavovi“. Trening je održan kao jedna u nizu aktivnosti koje smo pripremili povodom obilježavanja Dječije sedmice, a za cilj ima integraciju marginalizovanih i ugroženih grupa.

Košarkašice su svoje vještine, kao i ambiciju za bavljenjem sportom podijelile sa djecom korisnicima Dnevnog centra a i „zaigrale lopte“ sa njima kako bi ih što bolje podučile potezima i pravilima igre. Uprkos maloj razlici u godinama i manjoj fizičkoj spremnosti, djeca korisnici DC-a su se hrabro uhvatila u koštac sa profesionalcima i dobro se pokazala.Velikom broju djece Dnevnog centra je ovo prvi susret sa košarkom, stoga je veoma bitno bilo da na raspolaganju imaju uspješne košarkašice i trenera sa kojima su se kroz zajednički trening družili, te međusobnom komunikacijom usvajali značaj sporta za fizički i psihički razvoj svakog individualca. Kako to i priliči sportskim aktivnostima, svi učesnici su trening završili pravim košarkaškim tzv. „Lavovskim“ pozdravom.

sreda, 26 septembar 2018 12:02

Kroz Dnevni centar posebnu pažnju posvećujemo zdravlju naših korisnika, te se trudimo svakodnevno da ukažemo na značaj održavanja redovnih higijenskih navika koje je potrebno uspostaviti još od malih nogu. O ovome mnogo govori i aktivnost koju Omladinski centar „Vermont“ ovih dana sprovodi, a tiče se posjete naših korisnika stomatološkoj ordinaciji.

Većina naših mališana imala je priliku da iskusi izazove iz zubarske stolice, dok su se već kroz našu prošlogodišnju akciju upoznali sa zanimanjem stomatologa i suočili sa strahovima koji se javljaju prilikom posjete istom. Stoga su danas sa posebnom opreznošću prilazili ordinaciji, ali istrajni i odlučni da prevaziđu barijere i povedu računa o brizi za svoje zubiće. Izvršeni su pregledi i popravke zuba, a sve u svrhu prevencije i zaštite od daljih oboljenja.

utorak, 25 septembar 2018 13:22

Tokom trodnevnog boravka u Bihaću, tim Omladinskog centra „Vermont“ je radio na  osnaživanju organizacija civilnog društva, u okviru drugog u nizu treninga za OCD sa područja  Bihaća, Bijeljine i Brčko distrikta BiH. Isti je sproveden u partnerstvu sa organizacijama "Žene sa Une" i "Save the Children" na temu „Uspostavljanje inovativnih usluga za djecu iz ranjivih grupa“. Predavači su bili mr. sci. Jasmina Hasanagić i doc. dr. sc. Perica Ivanek.

ponedeljak, 24 septembar 2018 13:40

Posjetite web stranicu koja je napravljena u okviru SoRi projekta čiji je jedan od glavnih aktera Omladinski centar "Vermont" kao implementator projekta u Brčko distriktu BiH.

https://social-rights-balkan.org/en/

utorak, 18 septembar 2018 07:52

Save the Children, je u saradnji sa partnerskim organizacijama Udruženje „Žene sa Une“ iz Bihaća i Omladinski centar „Vermont“ iz Brčkog, objavio poziv lokalnim organizacijama civilnog društva da se prijave za dodjelu mini grantova za razvoj, uspostavljanje i promociju inovativnih rješenja za pružanje usluga na nivou lokalnih zajednica za djecu koja su napustila obrazovanje i djecu u riziku od ranog napuštanja školovanja na ciljanim lokacijama.

Poziv je dostupan na ovom linku: https://nwb.savethechildren.net/bs/news/poziv-lokalnim-organizacijama-da-se-prijave-za-dodjelu-mini-grantova-za-sprječavanje-napuštanja

 

S ciljem pružanja dodatnih informacija o samom pozivu, tehničkim i drugim zahtjevima poziva, planirani su informativni sastanci sa organizacijama civilnog drustva zainteresiranim za prijavu za dodjelu mini grantova u sklopu projekta Bright4All – Osnovno pravo na obrazovanje.

 

petak, 31 avgust 2018 09:41

Mreža “Promoviši pozitivno” u saradnji sa nekoliko nevladinih organizacija je održala Festival raznolikosti na Trgu mladih 29.08.2018. Festival se sastojao iz dva dijela. Prvi dio je bio namjenjen djeci i roditeljima, dok je drugi bio posvećen svim mladima i svim drugim građanima Brčko distrikta BiH.

Omladinski centar “Vermont”, kao presjedavajući član mreže “Promoviši pozitivno” je organizovao Dan dječije zabave, na kojem su naši najmanji sugrađani sa svojim roditeljima, imali priliku da se takmiče u različitim igricama, u brzom jedenju šampite i lubenice, crtali su, učili fudbalske poteze, izviđačke zakletve, borilačke vještine i uživali u plesu i druženju sa drugarima. Na zabavi su učestvovala i djeca iz Dnevnog centra, koja su imala zadatak da dodjeljuju nagrade pobjednicima takmiičarskih igara, ali i da sami ušestvuju.

Želimo se zahvaliti svima koji su učestvovali u organizaciji Dana dječije zabave i koji su zajedno sa nama zabavljali naše mališane: škola sporta Olympic kids, Klub malog fudbala “Zdravlje” Brčko, Kik-boks klub Grčica, Izviđači Brčko distrikta, škola stranih jezika Seal, ženski fudbalski klub “Lokomotiva”, UG “Beba više”, košarkaški klub “Lavovi”, a doprinos je dala i Policija Brčko distrikta BiH, čiji je motor bio omiljeno mjesto za fotografisanje.

ponedeljak, 27 avgust 2018 13:52

Nevladine organizacije Brčko distrikta organizuju događaj pod nazivom "Dan dječije zabave" koji će se održati  29. Avgusta 2018 godine na Trgu Mladih sa početkom u 18 časova. Događaj je tematski osmišljen i za djecu i za roditelje, te smo pripremili veliki broj igrica i zabavnog sadržaja za mališane. Dođite da se družimo !

sreda, 22 avgust 2018 09:42

Omladinski centar "Vermont" je ugostio studente programa razmjene iz Njemačke u Dnevnom centru. Studenti su sa studijskih programa socijalnog rada, psihologije i pedagogije, te su posjetom Dnevnom centru imali priliku razmjeniti iskustva sa volonterima, uposlenima Dnevnog centra i Omladinskog centra "Vermont" o radu sa marginalizovanim i povratničkim grupama, te družiti se sa djecom koja su korisnici Dnevnog centra. Njemački studenti su se upoznali i sa aktivnostima koje sprovodimo kroz projekat "Socijalna inkluzija ugroženih i marginalizovanih grupa" koji je finansiran od strane njemačke organizacije GiZ.

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici